112

Steekincident instelling Wageningen: onderzoek handelen politie en bijeenkomst gemeente

Foto: Ede.nieuws.nl

De rijksrecherche doet onderzoek naar het handelen van de politie rond de fatale steekpartij woensdagavond in Wageningen. De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van het regiokorps Oost-Nederland onderzoekt daarnaast de professionaliteit van het handelen, aldus een woordvoerder van de politie donderdag.

Aanleiding voor de onderzoeken is de bewering van buren van het pand waar de steekpartij plaatshad dat zij driemaal hebben moeten bellen naar alarmnummer 112. Zij zouden te horen hebben gekregen dat de politie niet kon komen omdat er geen wagen beschikbaar was. “We nemen dit zeer serieus omdat mensen moeten kunnen rekenen op de politie als men in nood is”, aldus de politie. Volgens buurtbewoners heeft het meer dan een half uur geduurd voor de eerste politieauto arriveerde.

Bijeenkomst

Donderdagavond organiseerde de gemeente al een bijeenkomst voor omwonenden. Er is veel emotie en talloze vragen over het steekincident want het heeft een enorme impact. Burgemeester Geert van Rumund zegt daarover het volgende:

“We betreuren deze situatie zeer, en leven mee met de slachtoffers en hun familieleden. Ik kan gelukkig meedelen dat de twee gewonden inmiddels thuis zijn, en dat het naar omstandigheden redelijk met hen gaat. We trekken samen op met zorgorganisatie RIBW Arnhem & Veluwe Vallei.”

“Er is veel aandacht en ondersteuning voor de slachtoffers, bewoners en medewerkers van de zorginstelling. Ook leven er vragen en zorgen bij de omwonenden, en daar hebben wij alle begrip voor. Daarom organiseren wij vandaag nog een bijeenkomst voor omwonenden.”

Bij de bijeenkomst waren getrainde mensen aanwezig die dit soort traumatische gebeurtenissen helpt een plek te geven.

Steekpartij

Door de steekpartij kwam een bewoner om het leven. Een mannelijke en een vrouwelijke begeleider van de Regionale Instelling Beschermd Wonen (RIBW) Arnhem & Veluwe Vallei raakten gewond. In het gebouw wonen vijftien mensen met een psychiatrische achtergrond. Er is 24 uur per dag begeleiding. De instelling is sinds vorig najaar gevestigd aan de Morel en buurtbewoners waren niet blij met de komst van de groep cliënten.

Volgens de burgemeester surveilleerde de politie om die reden regelmatig in de buurt. Bij de RIBW is niets bekend van voortdurende onrust rond het pand, waar buurtbewoners over spreken. Sommige buren willen dat de instelling weer vertrekt.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden