Jeugdzorginstelling Pluryn De Hoenderloo Groep dicht

Kop van Deelen
Kop van Deelen
Foto: Ede.nieuws.nl

De Jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep -inclusief locatie Deelen van de overkoepelende zorginstelling Pluryn gaat dicht. Dit is vandaag bekend geworden.

Zorginstelling Pluryn is zich er zeer van bewust dat dit ingrijpend nieuws is voor jongeren, hun familie en verwanten, medewerkers en iedereen die betrokken is bij de jeugdzorg op deze locatie’, laat de instelling weten.

De zorginstelling zit diep in de rode cijfers en zijn er in het verleden al diverse keren problemen geweest met de Inspectie Gezondheidszorg.

Kwetsbare kinderen met gedragsproblematiek ten opzichte van het gezag of opvoeding moesten van hun begeleiders bijvoorbeeld urenlang in een stresshouding in totale stilte aan tafel zitten.

De jongeren die momenteel op de locatie Kop van Deelen verblijven, stromen het komende jaar door naar passende opvang thuis, in hun regio, of naar andere voorzieningen. Pluryn gaat met elke cliënt en familie individueel in gesprek om te zoeken naar een maatwerkoplossing.

De reden tot sluiting

De redenen waarom Pluryn tot het besluit is gekomen om de locatie Hoenderloo/Deelen te sluiten is de kwaliteit van de zorg. De grootste zorg was het ontbreken van stabiele teams en maakt de inspectie zich zorgen over het repressief klimaat op een aantal groepen.

Ook het financiële verhaal speelt mee, alleen al de locatie Hoenderloo/Deelen lijdt dit jaar naar verwachting een verlies van meer dan vier miljoen euro. De financiële vooruitzichten zijn blijvend slecht.

Ook noemt Pluryn de maatschappelijke opgave, ze krijgen veelal jongeren als cliënt waarvoor in de regio nog geen geschikte zorg is. Het zou gaan om relatief veel ‘verharde jongeren met een complexe zorgvraag’. Het budget wat Pluryn krijgt voor de behandeling van deze cliënten is veel te weinig om goede zorg te kunnen bieden.

De sluiting van de Hoenderloo groep heeft geen gevolgen voor de overige locaties van Pluryn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen