Wethouder Leon Meijer aanwezig bij debat over Jeugdzorg Tweede Kamer

De zorgorganisatie die werken voor jongeren in Ede kunnen nog geen extra geld verwachten uit Den Haag, dit is wethouder Leon Meijer duidelijk geworden bij het Tweede Kamer debat over de Jeugdzorg. Hij was daar aanwezig namens de Vereniging Nederlandse Gemeente. Wat positief was, is dat de minister Hugo de Jonge de decentralisatie van Jeugdzorg niet terugdraaide.

Afgelopen week was er onrust ontstaan over een uitlating van de minister, dat het systeem van de Jeugdzorg flink op de schop moet. De Tweede Kamer debatteerde maandag over die uitspraken van de minister en concludeerde met de minister dat het systeem drastisch anders moet worden georganiseerd. Kamerleden vinden wel dat er blijvend geld bij moet voor Jeugdzorg en dat gemeenten de zeggenschap moet houden over de Jeugdzorg.

Ede heeft een tekort op Jeugdzorg, echter in de vaststelling van de begroting van Ede van 2020 – 2023 geeft de gemeente aan waar zij de komende jaren haar geld aan uitgeeft. Om een beeld te geven over hoeveel geld dit gaat; de begroting van de gemeente gaat over een kleine 410 miljoen euro. Bijna de helft hiervan gaat om in zorg thema’s, denk aan maatschappelijke ondersteuning en de jeugdzorg.

Veel Kamerleden vroegen de minister maandag om extra geld voor de Jeugdzorg. Het antwoord was nul. Pas eind volgend jaar besluit minister De Jonge of de jeugdzorg na 2021 meer structurele financiering nodig heeft.

Wethouder Meijer hoopt de komende maanden meer duidelijkheid te krijgen over de plannen voor de toekomst. Verder zegt hij, “wat belangrijk is, dat wij de regie als gemeente zelf over Jeugdzorg kunnen blijven houden”.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen