Bart Kemp uit Ede sprak minister Schouten indringend aan over de zorgen van de Nederlandse boeren

Minister Schouten in gesprek met kippenboer
Minister Schouten in gesprek met kippenboer
Foto: Food Valley

Op het Malieveld in De Haag waren vanmiddag rond 13.30 uur duizenden boeren bijeen om politiek Den Haag te laten zien, dat ze het beleid van de regering niet langer pikken.

Schapenboer Bart Kemp uit Ede was één van de organisatoren van het landelijke protest, hij sprak minister Carola Schouten op het podium tijdens het protest op het Malieveld direct indringend aan.

‘De boeren pikken het niet langer om steeds de Klos te zijn, eerst de zure regen en nu het stikstofprobleem. Moeten wij nu 50% van onze veestapel inleveren? Wij zijn de beste boeren ter wereld! Waarom kipproducten uit de Ukraine invoeren terwijl onze eigen pluimveeboeren het al zwaar genoeg te verduren hebben gehad?  Wij zijn Nederlands voedselproducent, wil u daar rekening mee houden? Waarom geen Nederlandse producten bij het restaurant van de Tweede Kamer. In Frankrijk doen ze dat wel, eigen producten eerst! Wilt u onze minister zijn?’ ‘We willen meer Nederlands voedsel in supermarkten en restaurants. En we eisen een langdurige en structurele overheidscampagne’ Daarvoor moet volgens Kemp jaarlijks 17,5 miljoen euro worden vrijgemaakt, minimaal vijf jaar lang. Dit stelde Bart Kemp in zijn emotionele toespraak.

Wat duidelijk is, dat er sinds 1990 niet meer zo’n grote boerendemonstratie is geweest. Minister Carola Schouten, begreep de zorgen van de boeren en wil graag hun minister zijn, zo zei de minister op de vragen van Bart Kemp. In haar slotantwoord gaf de minister te kennen, ‘dat zij luistert naar de boeren’. Maar zei ook ‘dat de tijd waarin wij leven veranderingen met zich mee brengt en daar komen wij ook niet onderuit. Wij hebben te maken met het milieu en de stikstofuitspraken van de Hoge Raad van mei 2019’. Toen Schouten benadrukte dat de boeren niet hoeven te vrezen voor een halvering van de veestapel, zoals D66 onlangs voorstelde, werd er luidkeels gejuicht. Zo lang Schouten minister is, komt daar volgens haar niets van in. De minister was duidelijk geraakt door het boerenprotest en de toespraak van Bart Kemp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen