75 jaar Operatie Market Garden geëerd met een officiële herdenkingsmunt

Foto: CheeseWorks

Tweede Wereldoorlog veteraan de heer Les Fuller heeft op het herdenkingsplein bij de Ginkelse Heide op zaterdag 21 september, als onderdeel van ‘Airborne Luchtlandingen en Herdenking’, de ceremoniële Eerste Slag gegeven van het Market Garden Vijfje.

De slag zal werd uitgevoerd door de heer Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, en Engelse oorlogsveteraan de heer Les Fuller. Les Fuller zat bij het 3de Bataljon Parachute Regiment en was één van de parachutisten die sprong tijdens Operatie Market Garden in 1944. Na een goede landing, kwam hij nog grote obstakels tegen, welke uiteindelijk resulteerden in het verlies van zijn rechterarm en gevangenschap in een kamp.

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een korte documentaire gemaakt waarin de heer Fuller zijn bijzondere verhaal vertelt. Deze is te bekijken via: https://youtu.be/usNmnN9MAww

Het Market Garden Vijfje Tim Breukers is de ontwerper van het Market Garden Vijfje. Hij liet zich inspireren in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek, waar geborduurde badges en emblemen van de parachutisten zijn aandacht trokken. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van deze herdenkingsmunt. Zo toont de keerzijde van de munt een parachute met satijnsteken. De brug over de Rijn bij Arnhem is gevisualiseerd met een zigzagsteek en het portret van Koning Willem-Alexander op de voorzijde is gevuld met een karakteristieke stapsteek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen