Vooral het delen van informatie moet het ‘groene Gelderland’ veiliger gaan maken

Foto: Gelderland

Het Gelders buitengebied wordt door een goede samenwerking beter in de gaten gehouden. Dat beloofden verschillende organisaties door de ondertekening van de Agenda Veilig Buitengebied op het Provinciehuis in Arnhem. Vooral het delen van informatie moet het ‘groene Gelderland’ veiliger gaan maken. 

Zevenenzeventig betrokkenen ondertekenden de Agenda Veilig Buitengebied. Er ontstaat discussie over de rol die boeren spelen in het fenomeen. Bagatelliseren ze problemen, zijn ze open genoeg? Annemarie Dubbink, van de Plattelandsjongeren Gelderland, weet de oplossing: ,,Stuur geen ambtenaar op de boer af. Maar een mens die hun taal spreekt.’’ Het lijkt een eyeopener waar de hele zaal van onder de indruk is.

Dinsdagmiddag is afgesproken dat verschillende organisaties meer informatie gaan verzamelen over illegale activiteiten in het Gelders buitengebied. In 2017 waren er zorgen over mogelijke criminele handelingen op vakantieparken, het platteland en natuurgebieden. Gedeputeerde Staten wenste een verbeterd toezicht. Daarna zijn de politie, gemeenten, terreinbeheerders en grondeigenaren beter gaan samenwerken. Met een verbeterde samenwerking tussen de bestaande organisaties moet de veiligheid in het buitengebied gewaarborgd blijven.

Tenslotte vertelt gedeputeerde Peter van ‘t Hoog dat het opruimen van drugsafval bij Gelderse particulieren volledig wordt gesubsidieerd. Nu betaalt de provincie voor de helft mee aan het opruimen van restanten van chemische drugs. In het nieuwe coalitieakkoord is afgesproken dat de subsidie voor het opruimen van drugsafval bij particulieren wordt verhoogd. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog:  ,,Ik ben blij dat met deze maatregel de gewone burger niet opdraait voor het gevaarlijke, milieuvervuilende afval wordt achtergelaten door criminelen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Inwoners mogen weten dat we als overheid zoveel mogelijk naast ze staan, ook in dit soort situaties.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden