Vernieuwde Lelystad Airport in 2020 opening is niet zeker

Door het recente besluit van de Raad van State om het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig te verklaren, is het niet zeker of de vernieuwde luchthaven in Lelystad volgend jaar open kan.

De Stichting Red de Veluwe vindt dat minister Cora van Nieuwehuizen van Infrastructuur, het hele plan van tafel moet vegen ‘Zo schrijft Omroep Gelderland op haar website’.

Minister Van Nieuwehuizen is vastbesloten om de opening in april te halen. ‘Zolang het nog enigszins kan, proberen we alles uit de kast te halen om het te redden. Maar het is niet eenvoudig, want er is weer een nieuwe hobbel bijgekomen’, zei de minister woensdag na afloop van een debat in de Tweede Kamer op de vraag of er volgend jaar vakantievluchten vanaf Lelystad kunnen vertrekken.

De uitspraak van de Raad van State betekent dat het ministerie moet aantonen dat door Lelystad Airport de stikstofuitstoot niet onacceptabel toeneemt. De minister weet nog niet hoe ze dit vergunningstraject gaat oplossen. Ook is nog niet duidelijk hoelang dit gaat duren. ‘Ik ben wel bezorgd.’

Raad van State besluit

De Raad van State heeft geoordeeld dat het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen in kwetsbare natuurgebieden niet voldoet. En lijken de plannen om in 2020 te gaan vliegen vanaf Lelystad moeilijker. Want of je nou hoog of laag vliegt: het is slecht voor het klimaat. Er komt te veel stikstof en fijnstof vrij.

Red de Veluwe

De actievoerders van Red de Veluwe vindt dat de minister haar verlies moet nemen. ‘Er is geen vergunning voor Lelystad en elke burger die geen vergunning heeft voor iets wat wel vergunning plichtig is, wordt daar ook aan herinnerd. De minister staat niet boven de wet. Dit ministerie heeft het de afgelopen decennia al veel te bont gemaakt met de luchtvaart.’

Bron Omroep Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen