Nieuwe hoop voor tegenstanders Lelystad Airport

Het stikstofbeleid dat door de Raad van State ongeldig is verklaard, is ”heel goed nieuws” voor de tegenstanders van de opening van Lelystad Airport. “Een vrolijke duim voor het milieu, een tegenslag voor de minister en nieuwe hoop voor de inwoners van Oost-Nederland”, reageert voorzitter Robert Tieskens van de actiegroep Red de Veluwe.

In de plannen voor de opening van Lelystad Airport is gebruikgemaakt van de stikstofregeling waar de hoogste bestuursrechter nu een streep door heeft gezet. Dat betekent volgens de actievoerders dat er een nieuwe vergunning voor de uitstoot van stikstof moet worden aangevraagd in het kader van de wet Natuurbescherming.

“Natuurlijk maken wij dan bezwaar, want het vliegveld kan die vergunning niet krijgen. De Europese milieuregels schrijven namelijk voor dat kwetsbare natuurgebieden niet mogen worden belast met nog meer stikstof dan nu al het geval is. Het wordt hoe dan ook een heel lange procedure”, aldus Tieskens.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil Lelystad Airport in 2020 openen.

Brussel komt later met besluit Lelystad

De Europese Commissie heeft meer tijd nodig om de nieuwe plannen van het kabinet voor de luchthaven Lelystad te beoordelen. Deze maand zou Brussel met een reactie komen maar dat lukt niet, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.

Lelystad moet vakantievluchten van Schiphol overnemen. Het kabinet wil geen zelfstandige groei van Lelystad. Dat is ook de wens van de Tweede Kamer. De Europese Commissie ging daar echter niet mee akkoord. Daarom stuurde Van Nieuwenhuizen in maart een nieuw voorstel naar de Commissie.

In het nieuwe plan staat dat vliegmaatschappijen die verhuizen van Schiphol naar Lelystad voorrang krijgen bij de verdeling van de eerste 25.000 starts en landingen op Lelystad. Ook mag vanaf Lelystad overal naartoe worden gevlogen. In het eerste voorstel mocht er alleen op vakantiebestemmingen worden gevlogen.

Er is veel verzet tegen de uitbreiding van Lelystad uit vrees voor geluidsoverlast. De nieuwe luchthaven moet volgend jaar open gaan. De opening is al twee keer uitgesteld.

Nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen