Burgemeester René Verhulst wil dat gemeentebesturen meer grip krijgen op Syriëgangers die in hun plaats komen wonen

Foto: Chris Ouboter

Steeds meer teruggekeerde jihadisten komen na het uitzitten van hun straf in onze maatschappij terecht en krijgen een plek om te wonen. Vorige week leidde de vestiging van de al eerder teruggekeerde jihadbruid Aïcha tot een protest van de betreffende buurt.

Inmiddels zijn circa 45 jihadisten op vrije voeten en er volgen er de komende tijd meer. Bovendien is een nieuwe golf van terugkeerders te verwachten nu de kampen in Koerdisch Noord-Syrië uit hun voegen barsten. In totaal zijn er in de regio zo’n honderd jihadisten met mogelijk terugkeerplannen.

„Ik ben nog weinig teruggekeerde jihadisten tegengekomen met spijt, die weer volop mee willen doen met de Nederlandse samenleving”, stelt burgemeester Verhulst. Hij wil meer kunnen doen. „Bij gevaarlijke evenementen, als iemand een puinbak maakt van zijn woning, of als er in drugs wordt gehandeld en de buurt ergert zich eraan, heb je die middelen wel.”

Aldus burgemeester René Verhulst in de Telegraaf.

 

Eerder gemeld in Ede.nieuws.nl op 3 oktober 2018

Een film-interview door Chris Ouboter. Tekst gaat onder de video verder.

Nobel burger of terrorist dat is wat burgemeester René Verhulst zich af vraagt over teruggekeerde jihadisten naar Nederland.

De geradicaliseerde en jihadisten terug in je gemeente, dat is iets waar burgemeester René Verhulst zich ernstig mee bezig houdt. Hoe ga je met de risico’s om? Ook in Ede zijn teruggekeerde jihadisten.

Opeens krijg je als burgemeester een telefoontje van Justitie met de mededeling: Er komt iemand uit ISIS-gebied in je gemeente wonen. Een zogenaamde ‘terugkeerder’.

Dan begint het voor de gemeente.

Wat is de gezinssituatie: zijn er kinderen, broers, zusters? Is er familie actief in en rond de Moskee? Jeugdzorg, welzijn, onderwijs, het wijkwerk. Zelfs burgerzaken zijn nodig, geboren kinderen in het strijdgebied en hoe zit het met het vaderschap en de papieren.

Dus veel kosten en zorg voor de gemeente. En dan de vraag hoe gevaarlijk is de ‘terugkeerder’ voor de samenleving.

Burgemeester Verhulst wil pleiten voor een ‘License to operatie- voor die teruggekeerde jihadisten, dat is een soort maatschappelijke vergunning bij goed gedrag. Zijn doel is hierover de discussie in de samenleving en politiek te openen.

Een film-interview door Chris Ouboter

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen