Transformatie jeugdhulp in Ede nog volop gaande

Foto: Jeugdhulp RKC Ede

De gemeente Ede is vanaf 2015 voortvarend aan de slag gegaan met het uitvoeren van de taken van de Jeugdwet. Zo heeft de gemeente afgelopen periode veel geïnvesteerd in specialistische jeugdhulp en is de facturatie van de kosten van de jeugdhulp goed op orde. De gewenste transformatie van de jeugdhulp is in Ede nog onvoldoende ingebed in de uitvoering. Dit concludeert de Rekenkamercommissie Ede (RKC) naar aanleiding van haar onderzoek naar de jeugdhulp in Ede. Op donderdag 9 mei 2019 presenteert zij haar rapport Uitvoering jeugdhulp op koers? aan de gemeenteraad van Ede.

Gemeente verantwoordelijk
Sinds 2015 zijn de Nederlandse gemeenten zelf verantwoordelijk voor de uitvoering en financiering van de Jeugdwet. Het Rijk ging er in 2015 van uit dat de Jeugdwet het beste op lokaal niveau kan worden uitgevoerd. Gemeenten kunnen de jeugdhulp beter en goedkoper uitvoeren, omdat zij dicht(er)bij de jongere, zijn familie en sociale netwerk staan.

Doelen onvoldoende bereikt
De RKC heeft in haar onderzoek naar de jeugdhulp in Ede onderzocht of de gemeente de door haar gestelde doelen op het gebied van jeugdhulp op een effectieve en efficiënte wijze bereikt. De RKC concludeert op basis van haar onderzoek dat dit op dit moment niet het geval is. Ede slaagt er onvoldoende in om dure, specialistische jeugdhulp te voorkomen. Ook heeft zij te weinig aandacht heeft voor preventie en onvoldoende grip en regie op de toegang tot de jeugdhulp. Slechts een derde van de verwijzingen loopt momenteel via de gemeente (Sociaal Team). De rest van de verwijzingen gaan via de huisarts of de gespecialiseerde aanbieders van jeugdhulp. Een en ander heeft onder meer geleid tot steeds grotere overschrijdingen van het budget.

De RKC constateert verder dat de gemeente Ede haar doelen op het gebied van jeugdhulp onvoldoende concreet heeft gemaakt en dat zij haar beleidskeuzes niet systematisch evalueert. Dit maakt het voor de gemeenteraad lastig grip te krijgen op dit ingewikkelde beleidsveld.

De RKC concludeert dan ook naar aanleiding van haar onderzoek dat er in de transformatie van de jeugdhulp in Ede, het uitvoeren van het nieuwe beleid voor jeugdhulp, nog een aantal belangrijke stappen nodig is.

Aanbevelingen
De RKC beveelt de gemeente aan om zich meer te richten op informele vormen van jeugdhulp (bijvoorbeeld het jeugd- en jongerenwerk) en onderzoek te doen naar de toegang tot de jeugdhulp. Hieruit moet duidelijk worden waarom veel verwijzingen lopen via de huisarts. Verder vindt de commissie dat het college van B en W beter inzicht moet geven in de kosten van de jeugdhulp en trends beter moet monitoren zodat tijdige bijsturing mogelijk is. Ten slotte is het belangrijk dat het college, in samenspraak met de gemeenteraad, concrete en meetbare beleidsdoelen gaat formuleren en die beter worden ingebed in de uitvoering.
Het college van B en W heeft in zijn reactie aangegeven de meeste aanbevelingen te steunen.

Presentatie
De RKC presenteert het rapport in een informatieve bijeenkomst van de Politieke Dag Ede van 9 mei 2019.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen