Eerste Tiny Food Forest in Nederland geopend door Wethouder Leon Meijer

Foto: Ede.nieuws.nl

Wethouder Leon Meijer opende op vrijdag 30 november het eerste Tiny Food Forest bij basisschool Panta Rhei in Ede.

Spelenderwijs leren waar voedsel vandaan komt in het voedselbos midden op het schoolplein

Tekst gaat onder de video verder

Leerlingen van basisschool Panta Rhei hebben vrijdag de eerste planten in de grond gezet van het eerste Tiny Food Forest van Nederland op hun schoolplein samen met IVN Natuureducatie en gemeente Ede. Ook heeft het Tiny Food Forest van de kinderen van de school een naam gekregen. ‘Het Bosplein’.

Een Tiny Food Forest is een voedselbos ter grootte van een tennisbaan

Alle 47 verschillende soorten bomen, struiken en kruiden in het minivoedselbos zijn deels of helemaal eetbaar. IVN Natuureducatie wil de komende drie jaar tien Tiny Food Forests realiseren in samenwerking met gemeenten en provincies.

Het concept voor het Tiny Food Forest komt voort uit de groeiende vraag naar voedselbossen. IVN is momenteel bezig om 100 Tiny Forests aan te leggen in Nederland. ‘Kan daar geen voedselbos-variant van gemaakt worden?’, was de vraag. Het Tiny Food Forest in Ede is een pilot. De komende drie jaar wil IVN tien minivoedselbossen aanplanten samen met gemeenten en provincies om te onderzoeken wat een Tiny Food Forest succesvol maakt.

Bij het zoeken naar een pilotlocatie diende de gemeente Ede zich al snel aan. Wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede: ‘Gezond en duurzaam geproduceerd voedsel, dat is een speerpunt voor Ede. Als één van de eerste gemeentes in Nederland brengen we dit in de praktijk in de vorm van een Tiny Food Forest. Dit is een prachtige plek waar kinderen de verbinding met voedsel maken: hoe groeit het, hoe proeft het, hoe ziet het er ‘in het wild’ uit. Een heel mooie aanwinst voor Ede die ons een stap dichterbij onze ambitie brengt, voedselvaardige inwoners.’

‘Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein’
Het Tiny Food Forest in Ede bevat straks 47 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en klimmers. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot cola kruid. Alles is (deels) eetbaar. Kinderen krijgen straks kooklessen in de buitenkeuken midden in het voedselbosje.

Eveline van Oudbroekhuizen, projectleider IVN Het Groene Wiel: ‘Kinderen leren spelenderwijs waar voedsel vandaan komt en dat het ook anders kan dan de monocultuur landbouw. Straks staat midden op het schoolplein een Tiny Food Forest vol heerlijke bessen, eetbare kruiden en zoet fruit. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein.’

Tiny Forest maar dan anders
Het Tiny Food Forest is gebaseerd op het concept van de succesvolle Tiny Forests. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen: in een Tiny Forest worden bomen en struiken op een oppervlakte van 200m2 heel dicht op elkaar geplant. Door de concurrentie om zonlicht groeien de kleine boompjes extra snel. In een Tiny Food Forest staan de bomen en struiken minder dicht op elkaar zodat ze goed vrucht kunnen dragen. Ook blijft het voedselbosje zo toegankelijk om te plukken. Daarnaast bevat een Tiny Forest uitsluitend inheemse bomen en struiken. In de eetbare variant staan veel soorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Wat dit betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit wordt komende jaren onderzocht door Wageningen Environmental Research.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen