Edese wetenschapper geeft online college voor Universiteit van Nederland

Foto: Ede.nieuws.nl

‘Waarom ben jij voor de overheid niets meer dan een nummertje?’

Wetenschapper mr.dr. Marlies van Eck is werkzaam bij de Universiteit in Leiden maar woont in Ede. Deze week is haar college bij de Universiteit van Nederland voor iedereen online te zien op internet.

Tekst gaat verder onder de film.

Haar college gaat over de effecten voor burgers bij het gebruik van big data en automatisering door de overheid. In haar college vertelt zij over de opkomst van de computer bij de overheid en over pijnlijke computerfouten die iedereen kunnen overkomen. Het college werd opgenomen in Club Air in Amsterdam met 150 man publiek waaronder ook haar twee dochters van 13 jaar.

Marlies laat zien dat het heel normaal is dat er fouten worden gemaakt, maar dat het in Nederland niet goed gaat bij het herstellen van zo’n fout. Door de opkomst van big data en kunstmatige intelligentie bij de overheid kunnen kleine fouten grote gevolgen hebben voor burgers. Volgens haar is het dan ook belangrijk dat de overheid eerst werk maakt van het verbeteren van de rechtsbescherming.

Haar belangrijkste tip? ‘Vertrouw niet zomaar op wat de computer op het scherm tovert! Iedere ambtenaar moet weten dat de computer het ook gewoon fout kan hebben’.

Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis college op internet. Het college van Marlies gaat over het proefschrift dat zij in februari van dit jaar afrondde. Zij deed onderzoek naar de gevolgen voor de rechtsbescherming van burgers als computers besluiten nemen. Marlies werkt als universitair docent bij de Universiteit Leiden en heeft haar eigen adviesbureau op het gebied van Artificiële Intelligentie en het recht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen