Ellen Out van Groen Links Ede reageert op het interview van burgemeester René Verhulst van 3 oktober 2018

Ellen Out van Groen Links Ede
Ellen Out van Groen Links Ede
Foto: GroenLinks

Ellen Out van Groen Links Ede reageert op het interview van burgemeester René Verhulst van 3 oktober 2018 bij Ede.nieuws.nl ‘Nobel burger of terrorist’ dat is wat burgemeester René Verhulst zich af vraagt over teruggekeerde jihadisten naar Nederland.

Ellen Out: “Het is mij niet helemaal duidelijk wat de burgemeester precies bedoelt met License to operate. Het lijkt erop dat hij sancties wil kunnen inzetten als iemand zich niet conformeert. Of beter gezegd; dat iemand pas gebruik kan maken van begeleiding en zorg etc. als er spijt is betuigd en we zeker weten dat hij of zij gederadicaliseerd is. Uitlokken discussie wat volgens mij de bedoeling is, zou ook contraproductief kunnen werken en kunnen leiden tot polarisatie en angst

Het is goed om in beeld te hebben hoeveel teruggekeerde jihadstrijders we in Ede hebben en vooral ook wie dat zijn. Het allerbelangrijkste is dat we contact met ze hebben en ze niet uit het oog verliezen. Via de rechter hebben zij al straf gehad op het moment dat zij weer terugkeren in Ede.

Vervolgens wil de burgemeester, als ik hem goed begrijp, weten of iemand echt wil deelnemen aan de samenleving en afstand neemt van zijn of haar daden en gedachtegoed.

Dat is moeilijk te controleren. Via uitkering, werk, school, welzijn, jeugdzorg, ouders, vrienden en de moskee zijn er meerdere manieren om in contact te blijven en erachter te komen hoe serieus en oprecht iemand is.

Daarbij is het belangrijk om risicofactoren als gebrek aan geld, opleiding en opbouwend netwerk, te definiëren en aan te pakken. Dus ook politie, toezicht en reclassering spelen een belangrijke rol. De boodschap vanuit de Edese samenleving moet zijn dat we willen dat ze meedoen. Als maatschappij zijn we er bij gebaat dat deze mensen niet (weer) geïsoleerd raken dus noodzakelijkerwijs (maar ook menselijkerwijs) moeten we investeren.

Gemeenten zouden een duidelijke handreiking moeten krijgen hoe om te gaan met deze groep. Een gespecialiseerd ambtenaar die regie houdt op de mensen en instanties die deze personen begeleiden en die kennis heeft van dé-radicaliseringen programma’s zou daarbij bijvoorbeeld ondersteunend kunnen zijn.

Ellen Out Groen Links Ede

Nobel burger of terrorist

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen