MELD SCHADE DOOR LAAGVLIEGOEFENING

Foto: Defensie

09 OKTOBER 2018 LTO Noord wil nogmaals benadrukken dat leden die schade ondervinden van de laagvliegoefening ‘Falcon Autumn 2018’ dit kunnen melden bij Defensie.

Onder andere via sociale media ziet LTO Noord reacties van boeren die melden dat hun vee op hol is geslagen door laagvliegende helikopters. Deze signalen geven wij door aan Defensie. Tegelijkertijd is het belangrijk dat boeren zelf hun schade melden via het klachtenformulier van Defensie.

De laagvliegoefening ‘Falcon Autumn 2018’ is inmiddels in volle gang en duurt tot en met 12 oktober. Begin september heeft LTO Noord hier overleg over gehad met Defensie. Daarin zijn heldere afspraken gemaakt over de communicatie. Dit ook naar aanleiding van eerdere acties en de gesprekken met Defensie.

Routes en landingsplekken

Defensie heeft op haar website de vliegbewegingen gepubliceerd. Defensie kan niet te specifiek zijn over de informatie. Exacte landingsplekken en routes waarlangs gevlogen wordt, worden niet vrijgegeven. Dit zou veel publiek gaan trekken. Dat leidt tot onveiligheid en belemmert een goede uitvoering van de oefening.

Defensie zal ook gedurende de oefening informatie verstrekken. Wanneer er specifieke acties zijn, wordt hierover gecommuniceerd. LTO Noord zal dit dan ook bekend maken. Over en weer zijn de aanspreekpunten bij elkaar bekend en daarmee hebben we korte lijnen.

Schades

Vliegers kunnen over het algemeen goed zien waar stallen staan en waar vee in de wei loopt. Dit mede doordat LTO Noord afgelopen voorjaar Defensie voorbeelden van stallen, gezien vanuit de lucht, heeft gegeven. Vliegers vermijden dit soort locaties zoveel mogelijk. Maar dit lukt niet altijd, bijvoorbeeld als stallen dicht tegen een bosrand of achter een houtwal liggen. Dan zijn de stallen niet altijd op tijd zichtbaar.
In die situatie is de beste methode om gewoon rechtdoor te vliegen. Verleggen van de koers geeft meer motorvermogen met meer geluid en trillingen tot gevolg, dit kan leiden tot extra onrust en schrikreactie bij dieren. Schades zijn nooit helemaal te voorkomen. Het beeld bij zowel Defensie als LTO Noord is dat de schade bijna altijd naar tevredenheid wordt afgewikkeld.

Zelf melden

Net als met eerdere oefeningen moet u zelf uw klacht melden bij Defensie. Dat kan via een klachtenformulier op de site. Daarnaast is het belangrijk om schade zo goed mogelijk vast te leggen, door onder andere foto’s te maken en dierenartsverklaring op te nemen.

Vragen?

Daarnaast kunt u bellen of mailen met het Informatiecentrum van LTO Noord. Het informatiecentrum is bereikbaar op tel. 088 – 888 6666 (kies 2). Mailen kan naar [email protected].

In deze bijlage staat een overzicht van de vliegbewegingen:

Vliegbewegingen Falcon Autumn 2018

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen