Boeren mogen 2 weken langer mest uitrijden op bouwland

Foto: LTO

Minister van Landbouw Carola Schouten komt boeren en tuinders die kampen met de gevolgen van de droogte tegemoet. Zij neemt het gros van de crisismaatregelen die LTO Nederland voorstelde over.

De gevolgen van de aanhoudende droogte en hitte voor boeren, door schade aan gewassen, vee en bodem worden nu steeds duidelijker. De impact is groot niet alleen voor nu, maar ook voor komend seizoen.

Financiële gevolgen

Wat de droogtecrisis voor financiële gevolgen heeft, wordt de komende periode helder. Boeren en tuinders zullen naar verwachting als gevolg van lagere opbrengsten en hogere kosten problemen krijgen met liquiditeit. Om boeren en tuinders ook financieel te ondersteunen heeft LTO Nederland nog overleg met het ministerie van Financiën, banken en verpachters.

LTO Nederland blijft in overleg met LNV om de voortgang te bespreken en is eveneens in gesprek met ketenpartijen over de afwikkeling van contracten waarin leveringsverplichtingen zijn opgenomen.

Droogtecrisis
De gevolgen van de droogtecrisis voor middellange termijn worden inmiddels duidelijker. Groenten, fruit en aardappelen zullen schaarser zijn dan consumenten gewend zijn, een afwijkende kwaliteit hebben en duurder. LTO Nederland is in gesprek met retailers om afzet te generen van te kleine, verkleurde of vervormde groenten en fruit.

Boeren mogen 2 weken langer mest uitrijden op bouwland.

Of ook langer mest mag worden uitgereden op grasland, hangt nog af van het advies van het Commissie van deskundigen meststoffenwet (CDM).

Alle veehouders (melkvee, vleesvee) mogen ook na september gras opnieuw inzaaien. LNV is akkoord met de vereenvoudiging van deze regel. De Europese Commissie moet echter nog akkoord geven. Het inzaaien van een vanggewas na de maisteelt hoeft niet binnen 3 dagen na de oogst plaats te vinden. Boeren mogen dit ook doen als groeizamer weer zich aandient. Vanggewassen mogen geoogst en gebruikt worden als veevoer. LNV is akkoord, Brussel moet dit akkoord echter nog formeel bekrachtigen.

De uitbetaling van de Europese subsidies
De uitbetaling van de Europese subsidies (GLB-betalingsrechten) aan boeren gebeurt vroeg in december. Het totale bedrag wordt in een keer begin december uitgekeerd.

Bron LTO

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen