Bevrijdingsvuur naar Ede

Foto: Facebook Wageningen 45

Traditiegetrouw komt in de nacht van 18 op 19 september het bevrijdingsvuur van Bayeux uit Eindhoven naar Wageningen.  Daarmee is de opmaat naar het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei officieel van start gegaan.

Vanuit Wageningen vertrekken diverse loopgroepen  het land in om de bevrijdingsvuur te verspreiding en daarmee de start van de Landelijke bevrijdingsdag.

Voor het eerst sinds de bevrijding in 1945 zal het bevrijdingsvuur naar Ede gebracht worden. Dit wordt gedaan door het Roparun Team Climax Ede. Het is de langste non-stop estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam waarbij het team een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker.

Het eindpunt zal het  bevrijdingsplein in Ede tegenover de Mc Donalds in het centrum. De naam verwijst naar de bevrijding van Ede op 17 april 1945 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het plein markeert de plaats waar de opmars van de 49e Britse Infanterie Divisie, ondersteund door de Canadese Calgary en Ontario tankbataljons, ten einde kwam.

Het team hoopt rond 1.30 uur aan te komen op het plein. Ze hopen dat daar een groep mensen zal staan die hun ontvangen en wellicht dat ze de fakkel kunnen overdragen aan ……

Jacob

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden