Rappe opening Lelystad Airport ‘onverantwoord’

Foto: ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft woensdag bevestigd dat de uitbreiding van Lelystad Airport met een jaar is uitgesteld. Onder maximale druk de luchthaven in 2019 openen voor vakantievluchten is niet verantwoord, zei Van Nieuwenhuizen woensdag op een persconferentie.

,,Ik wil het zorgvuldig doen en vind het realistisch om uit te gaan van 2020”, stelt Van Nieuwenhuizen. Haagse bronnen meldden al voor de persconferentie dat Van Nieuwenhuizen tot uitstel had besloten. De luchthaven van Lelystad moet vakantieverkeer van Schiphol gaan overnemen. Lelystad zou op 1 april 2019 in uitgebreide vorm open gaan, maar dat wordt dus zeker een jaar later.

Het uitstel betekent niet dat het maximumaantal vluchten op Schiphol tot 2020 omhoog gaat.

Tegen de uitbreiding van het vliegveld bestaat veel weerstand. Burgers vrezen geluidsoverlast door de gekozen vliegroutes. Eerder bleek al dat er fouten waren gemaakt met de geluidsberekeningen voor Lelystad Airport. ,,Ik span me in om het vertrouwen terug te winnen”, aldus de minister.

Na gesprekken met betrokkenen heeft Van Nieuwenhuizen besloten de tijdelijke aanvliegroutes voor Lelystad aan te passen, zodat toestellen minder over woonwijken zullen vliegen en de geluidsoverlast in algemene zin wordt beperkt.

In 2023 wordt het Nederlandse luchtruim opnieuw ingedeeld. Tot die tijd wil Van Nieuwenhuizen maximaal 10.000 vertrekken en landingen toestaan op Lelystad. In 2020 worden er 4000 vluchten overgeheveld van Schiphol. Op de lange termijn wil de minister niet meer dan 45.000 vertrekken en landingen op Lelystad.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden