Familieavond dialyse in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Foto: Ede.nieuws.nl

Woensdag 22 november organiseerde Ziekenhuis Gelderse Vallei de bijeenkomst ‘Samen Sterk’ voor 110 nierpatiënten en hun naasten. Tijdens de zeer geslaagde bijeenkomst waren er verschillende workshops, gegeven door medewerkers en (oud)patiënten die ingingen op het leven met dialyse.

‘Wij vonden het belangrijk om een avond voor zowel patiënten als familieleden en naasten te organiseren,’ vertelt Henriëtte Dielen, gespecialiseerd verpleegkundige op de afdeling dialyse. ‘Nierfalen verandert het leven van een patiënt aanzienlijk. Vaak wordt er dan gedacht aan wat niet meer mogelijk is. Terwijl het juist goed is om samen te kijken naar de mogelijkheden. Naast inspiratie en handvatten was de avond daarom ook bedoeld voor lotgenotencontact; samen sta je sterker.’

Voeding en bewegen

Dialyse heeft impact op verschillende facetten van het leven van de patiënt. Denk aan voeding en bewegen. Vanwege de vochtbeperking is het belangrijk dat patiënten met nierfalen niet teveel zout binnenkrijgen omdat dit dorst geeft. Maar hoe kook je lekker eten zonder zout? Vanuit de firma Verstegen gaven koks hierover een inspirerende workshop. ‘Naast voeding is ook bewegen belangrijk voor patiënten met nierfalen’, vertelt Remco Looijen, fysiotherapeut. Hij gaf tijdens zijn workshop uitleg over hoe je, ondanks nierfalen, toch in beweging kunt blijven en de conditie kan verbeteren. Remco: ‘Bewegen is belangrijk, uit onderzoek blijkt zelfs dat dialyse effectiever is bij actieve patiënten en dat de levensverwachting hoger ligt.’

Workshops

Tijdens de overige workshops vertelde onder meer een oud-patiënt over ‘een nieuw leven’ dankzij de nier van zijn vader. Charlotte Trieschnigg, ervaringsdeskundige op het gebied van thuishemodialyse, gaf tips en uitleg over hoe het is om in eigen omgeving te dialyseren. Een andere patiënt liet ter plekke zijn aangepaste camper zien. Patiënten met buikspoeling zagen zo hoe je op vakantie kan gaan met apparaat en vloeistofzakken. Zo waren er voor  iedereen, in elk stadium van nierfalen: nog niet dialyseren, buik- of hemodialyse, inspirerende workshops.

Nierfalen en Dialyse

Mensen hebben 2 nieren in het lichaam met als voornaamste taak afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Als deze niet meer goed werken, wordt het lichaam als het ware vergiftigd. Door dan een dieet te volgen maakt het lichaam minder afvalstoffen aan en nemen klachten af. Bovendien kan een dieet de achteruitgang van de nieren vertragen. Op het moment dat de nieren erg slecht of zelfs niet meer werken, zijn ingrijpende behandelingen nodig zoals dialyse of niertransplantatie. Bij dialyse wordt het bloed buiten het lichaam gezuiverd in een dialysemachine.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen