Ridderorde en erepenning voor Cees van der Knaap

Foto: Ede.nieuws.nl

De heer C. van der Knaap (66 jaar), vertrekkend burgemeester van de gemeente Ede, is op woensdagmiddag 30 augustus tijdens een buitengewone raadsvergadering onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de versierselen die bij deze Koninklijke onderscheiding horen uit handen van de heer Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in de provincie Gelderland.

In dezelfde bijeenkomst reikte locoburgemeester G. Ligtelijn-Bruins namens het gemeentebestuur de erepenning van de gemeente Ede uit. De heer Van der Knaap ontving beide onderscheidingen voor zijn bijzondere verdiensten als burgemeester van de gemeente Ede.

Per 1 september aanstaande legt burgemeester Van der Knaap zijn functie neer. Meer dan vijftig jaar geleden begon hij zijn carrière. In 1970 werd hij beroepsmilitair bij de Koninklijke Landmacht. Na vijf jaar maakte hij de overstap naar de Douane. Zowel bij Defensie als bij de Douane was hij actief bij de vakbond. In 1978 ging hij voor het CNV werken als districtsbestuurder en in 1987 werd hij bij de vervoersbond van het CNV lid van het hoofdbestuur. In 1992 werd hij lid van het hoofdbestuur CNV. In 1998 werd hij voor het CDA gekozen als lid van de Tweede Kamer en in 2002 werd hij Staatssecretaris van Defensie. Sinds 21 januari 2008 is hij burgemeester van de gemeente Ede.

 

Functies

De heer Van der Knaap vervulde verschillende functies. Een groot aantal ambtshalve of op grond van regelingen. Dat zijn onder meer: plaatsvervangend voorzitter Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, voorzitter Regio FoodValley, voorzitter van de bestuurlijke begeleidingscommissie van de integrale veiligheidsstrategie (Veiligheidsnetwerk Oost Nederland), lid van Economic Board regio Arnhem-Nijmegen als voorzitter van de stuurgroep Triple Helix Regio FoodValley, toezichthouder bij stichting Jachtexamens, voorzitter Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking en lid comité van aanbeveling van het Helene Kröller-Müller Fonds.

 

Aanbevelingen

Er is een groot aantal elementen die de inzet van de Edese burgemeester typeren. Onder leiding en voorzitterschap van de heer Van der Knaap is de Regio FoodValley de afgelopen jaren nationaal en internationaal op de kaart gezet. Overheid, ondernemers en kennisinstellingen (waaronder de Wageningen Universiteit) hebben met succes de handen ineen geslagen. De motiverende, bindende kracht, het enthousiasme en de bestuurlijke ervaring van de heer Van der Knaap zijn cruciaal geweest om de meest toonaangevende regio te worden op het gebied van wereldvoedselvraagstukken, voedselinnovatie en voedselveiligheid. Mede dankzij zijn inzet wordt het World Food Center de komende jaren gerealiseerd.

 

De heer Van der Knaap vervulde zijn functie met hart en ziel. Zijn rol als ‘burgervader’ blijkt uit zijn aandacht voor de omstandigheden waarin bewoners, raadsleden, bestuurders, hulpverleners en medewerkers van de ambtelijke organisatie verkeren.

 

Zijn grote netwerk heeft hij actief ingezet voor de Edese gemeenschap. Van der Knaap liet velen kennismaken met de diversiteit van Ede. Door zijn kundige en betrokken manier van werken, inspireert en betrekt hij mensen voor projecten binnen en buiten de gemeente. Hij is bij uitstek een verbinder die processen initieert en aanjaagt met daarbij een goede balans tussen inhoud, proces en verschillende belangen. Kortom: een echte ambassadeur van Ede en boegbeeld van de Regio FoodValley.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden