Ipheion: een mooi en betrouwbaar oud wijfje

Foto: Ede.nieuws.nl

Heb je een armetierig tuintje met een stenige, weinig voedselrijke grond en wil je toch een leuk voorjaarsbolletje? Dan moet je een partijtje oude wijfjes planten.

Oude wijfjes, Latijnse naam Ipheion, zijn de meest makkelijke en probleemloze voorjaarsbolletjes die je je maar kunt voorstellen. De herkomst van dit bolgewas, dat behoort tot de familie van de Alliaceae, ligt in Zuid-Amerika, waar een aantal soorten in het wild groeien, waaronder Ipheion uniflorum.

Dit is de enige soort, waarmee kwekers zijn gaan kruisen met als doel de bol interessant te maken voor een groter publiek. En dat is gelukt. Er zijn zo’n tien cultivars op de markt, die, hoewel verschillend van kleur en grootte, allemaal de betrouwbare en makkelijke eigenschappen van de oorspronkelijke soort hebben.

Ze zijn niet vatbaar voor ziekten en plagen, ze bloeien weken achtereen met steeds weer nieuwe bloemen en ze laten zich niet op de kop zitten door harde wind, regen- of hagelbuien. Nee, de bloemen blijven gedurende de gehele bloeiperiode fier overeind staan. Ze heten niet voor niets oude wijfjes.

Er is keus tussen witte, lichtblauwe, blauwe en roze variëteiten. Een mooie witte is de Ipheion uniflorum ‘Alberto Castillo’. Wat een prachtige naam voor een mooi en betrouwbaar oud wijfje.

 

Jaap Duijs (www.jaapbol.nl)

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden