Wandelbeperkingen in de Valouwe Ede

Foto: Wandelen in Ede

EDE- De Valouwe is een relatief onbekend en stil wandelgebied van Ede met bos, heideveldjes en rodondendrons.

Dat het minder wordt bezocht komt deels doordat er nauwelijks parkeerplekken zijn (je kunt het beste gebruik maken van de parkeerplaatsen Wekeromse Zand of Roekel) en deels doordat het particulier eigendom is van de familie Schlimmer.

Deze grootgrondbezitters in Ede hebben in het verleden veel gebieden opgekocht (onder meer ook Ginkel en Roekel) en daarna deels aan de Gemeente Ede doorverkocht. Landgoed De Valouwe hebben ze gehouden; ze wonen er zelf en gebruiken het terrein onder meer voor paardensport.

Hoewel het altijd goed toegankelijk was, zijn de laatste jaren steeds meer beperkingen voor wandelaars ingevoerd.

Op diverse plekken staan nu ‘verboden toegang’-bordjes, zijn regels ingesteld, en zijn paden met takken ontoegankelijk gemaakt. Door een verschil van inzicht met de Gemeente Ede, onder meer over de Belt waar sprake is van bodemvervuiling uit het verleden, en mountainbikers, is de Wicherumloo-route gesneuveld en klompenpad Beek- en Bultpad moest al eens worden verlegd en is per 5 februari structureel omgelegd om het noordelijke gedeelte van de Valouwe te ontlopen.

Eigenlijk komt het erop neer dat de eigenaren het liefst zo min mogelijk wandelaars zien, maar vanwege een overeenkomst met de Gemeente Ede moet het gebied wel deels opengesteld blijven voor wandelaars. Wandelen in Ede wil actuele informatie bieden waar nu precies wel of niet kan worden gewandeld, maar de eigenaren hebben deze informatie tot op heden nog niet willen verstrekken.

Voor zover bij ons bekend kunnen de vermelde routes nog wel gewoon worden gelopen. Maar voor de zekerheid zullen we die routes binnenkort ook checken en indien nodig herzien.

 

Wandelen in Ede

Wandelen in Ede biedt een compleet overzicht van alle wandelroutes in de gemeente Ede, inclusief Lunteren, Wekerom, Otterlo, Harskamp, Bennekom en Nationaal Park De Hoge Veluwe.

https://www.wandeleninede.n

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen