Bronsttocht

Foto: Luc Enting

WILD ZIEN? Dat doe je in EDE!

Edelherten zijn overwegend schuwe dieren die vooral rust en ruimte nodig hebben en dat vinden ze alleen nog op de Veluwe en bij de Oostvaardersplassen. Je moet de juiste plekken weten, en heel veel geduld hebben. Een grote kans om ze te zien is er vanaf wildkansel De Hindekamp, op circa 2 kilometer afstand van Natuurcentrum Veluwe.

De periode september/oktober is een indrukwekkende tijd in de natuur. De mannetjesherten doen in deze zogenoemde bronsttijd veel moeite om indruk te maken op de hinden en hun rivalen. De bronsttijd gaat gepaard met veel imponeer- en dreiggedrag. Het burlen van de mannetjesherten galmt door de bossen. En om het bezit van hinden kan soms fel gevochten worden.

De wildkansel is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids van het Natuurcentrum. Vanwege de beperkingen tijdens de coronacrisis is er slechts plaats voor 21 personen. De ruimte is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De tocht is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.

De deelnemers gaan onder begeleiding op de fiets van het Natuurcentrum naar de wildkansel en lopen vervolgens met de gids vanaf de rand van het bos over een ‘fluisterpad’ naar de ingang van de kansel.

De kosten van de Wildkanseltocht, inclusief het gebruik van een fiets van het Natuurcentrum, bedragen € 7,00 p.p. voor volwassenen en € 5,00 p.p. voor kinderen tot en met 12 jaar.

Deelnemers aan deze tocht worden verzocht de kleding aan te passen, d.w.z. géén lichte kleding te dragen. Het verdient aanbeveling om een verrekijker mee te nemen.

Vanaf 7 september organiseert Stichting Natuurcentrum Veluwe op alle dagen een Bronsttocht. De tochten duren tot de schemering, ongeveer 2 tot 3 uur. (Tot 7 september staan de Wildkanseltochten op het programma.)

Kijk voor de aanvangstijden op www.natuurcentrumveluwe.nl

Deelnemers worden verzocht een kwartier voor aanvang van de tocht aanwezig te zijn en de kleding aan te passen, ofwel géén lichte kleding te dragen. Het verdient aanbeveling om een verrekijker mee te nemen.

Startpunt is het Natuurcentrum Veluwe, gelegen aan de Groot Ginkelseweg 2a, 6718 SL Ede (een zijweg van de N 224, provinciale weg Arnhem-Ede).

Voor deelname aan deze excursie is reserveren (uitsluitend online) noodzakelijk.

Dit kan via www.natuurcentrumveluwe.nl

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden