Vogelzangexcursie Bennekomse Bos

Foto: Michael de Vries

Op zaterdag 25 mei organiseert Vogelwerkgroep IVN-Ede een vogelzangexcursie. In Het Bennekomse Bos is dit de vierde en laatste wandeling van dit voorjaar.

Tijdens de voorgaande wandelingen werd steevast het Heitje bezocht en deze keer is dat niet anders. Deze keer heeft het zelfs een extra reden. De boompieper – een vaste bewoner van het Heitje – is namelijk weer teruggekeerd van zijn winterverblijf in Afrika. Qua uiterlijk is het niet een heel bijzondere vogel en zijn zang op zich is ook niet bijzonder melodieus, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door een wel heel grappige baltsvlucht. Vanuit de top van een boom zingt hij zijn eenvoudige liedje. Af en toe vliegt hij plotseling op en stijgt al zingend enkele meters omhoog. Vervolgens laat hij zich langzaam weer naar beneden zakken, om in een boomtop iets verderop te landen. Hij houdt daarbij zijn vleugels als een soort parachuutje gespreid en laat een karakteristiek “pjuuu, pjuuu, pjuuu” horen.

Het Heitje zal zowel aan het begin als tegen het eind van de wandeling worden bezocht. Want net als veel andere trekvogels is ook de boompieper een liefhebber van uitslapen. Vroeg in de ochtend laat hij zich waarschijnlijk nog niet horen, maar naarmate de ochtend vordert en de temperatuur oploopt, wordt hij steeds actiever. Een andere trekvogel die ook pas later in de ochtend begint te zingen, is de zwartkop. Zijn zang is melodieus en luid. De standvogels zoals merel, roodborst, winterkoning en vink zullen zich al veel eerder tijdens de excursie laten horen.

De ochtendwandelingen in Het Bennekomse Bos zijn heel geschikt voor beginnende vogelaars. De herkenning op basis van het geluid staat centraal, maar een verrekijker kan zeker handig zijn wanneer vogels zich ook willen laten bekijken.
Start om 5.00 uur vanaf de slagboom aan het eind van de Hullenberglaan, nabij het koepeltje. (GPS-coördinaten 51 59 48.2 E 5 41 20.1.) De duur van de wandeling is ca. 2,5 à 3 uur. Bij deze excursie wordt ontraden uw hond mee te nemen. Deelname is geheel gratis en aanmelden van tevoren is niet nodig.
De gidsen zijn Hans Westendorp (tel 0318 – 418465), Dico Wijma en Ineke van Dis.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen