METALLICA OP KLASSIEKE INSTRUMENTEN: LIVESTREAMCONCERT ORBI IN CULTURA

Cultura Ede
Cultura Ede
Foto: Ede.nieuws.nl

ORBI speelt metal op klassieke instrumenten. En nog steengoed ook! Maar naast de snoeiharde muziek van bijvoorbeeld Metallica komen όόk klassieke elementen als Vivaldi en Bach aan bod. Op donderdag 15 april staan de topmusici van ORBI  op het podium van Cultura voor een livestreamconcert. Het livestreamconcert is te beleven vanuit je huiskamer en belooft een groot spektakel te worden!


Rick Stotijn (contrabas), Bram van Sambeek (fagot) en Marijn Korff (slagwerk) zijn spelers die in de klassieke wereld tot de besten op hun instrument behoren. Hammondorgelspecialist Sven Figee is de enige niet-klassiekeling en dus de outsider. Nu vooral bekend als bandleider van de Sven Hammond Big Band bij Matthijs gaat door.

Cultura organiseert dit concert in samenwerking met poppodium Astrant. Kaarten voor de livestream zijn verkrijgbaar via de website van Cultura www.cultura-ede.nl

ORBI veegt achterhaalde ideeën met bruut geweld van tafel

De mannen zijn het zat. Altijd maar weer spelen in dienst van de ander, terwijl ze sterk overtuigd zijn van de solistische kwaliteiten van hun eigen (achtergrond)instrumenten. Fagottist Bram van Sambeek, contrabassist Rick Stotijn, Sven Figee op Hammond-orgel en slagwerker Marijn Korff de Gidts vormen de nieuwe kamermuziekhardrockband ORBI: the Oscillating Revenge of the Background Instruments. De naam spreekt voor zich. Hun eerste gelijknamige album met daarop progressieve rock en metal van onder meer Muse, Metallica, The Doors en Dream Theater, verscheen een jaar geleden.

De zoete wraak van de achtergrondinstrumenten

“Wij willen onze instrumenten bevrijden van de beperkingen waarmee ze altijd worden geassocieerd”, zegt initiatiefnemer Bram van Sambeek. “Het is voor ons alle vier geweldig om te mogen laten horen wat onze instrumenten werkelijk in huis hebben. De combinatie van de klassieke instrumenten met het snoeiharde repertoire maakt het extra spannend maar die twee werelden hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. De klassieke roots van een band als Muse bijvoorbeeld zijn zeer herkenbaar door hun gebruik van koormuziek, klassieke instrumenten en hun ‘quotes’ uit composities van Rachmaninov, Chopin en Saint-Saëns. We spelen op de cd ook drie stukken van Metallica en op al deze tracks hoor je heel duidelijk de invloeden van Bach, het begin van Pulling Teeth doet sterk denken aan de prelude van zijn tweede cellosuite.

Rokende fagot, jankende contrabas en whisky

In Since I’ve been loving you van Led Zeppelin nemen Bram van Sambeek en Rick Stotijn beurtelings zowel de zangpartij van Robert Plant als de gitaarsolo’s van Jimmy Page voor hun rekening. Bram van Sambeek: “Plant heeft een uitermate rasperige stem die juist daardoor zo expressief klinkt. Je ervaart een soort weerstand of ruis in de klank. Ik heb mijn fagot op die haast rokende kwaliteit uitgezocht, maar om zo’n klassiek instrument echt te laten raspen moet ik ook mijn stembanden inzetten. Als je hard zingt en schreeuwt tijdens het spelen wordt de fagotklank vanzelf rauw.”

Tijdens de opname van Alabama Song/Whisky bar van The Doors hebben de bandleden een goed glas whisky gedronken voordat ze de studio ingingen, één van de weinige momenten waarbij alcohol een legitiem deel is van een professionele voorbereiding.

Meer informatie is te vinden op de website van Cultura www.cultura-ede.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen