‘OMA, MAG IK MIJN POP TERUG?’

 LIVESTREAM FAMILIEVOORSTELLING IN CULTURA
Ontroerende voorstelling over beginnende dementie van Theater Gnaffel

Op zaterdagmiddag 6 maart om 15:00 uur speelt Theater Gnaffel de familievoorstelling (6+ jaar) ‘Oma mag ik mijn pop terug?’ via livestream in Cultura. ‘Oma mag ik mijn pop terug’ is een grappige en ontroerende familievoorstelling over Fien en haar oma, gebaseerd op het gelijknamige boek van Mark Haayema. Centraal in de voorstelling staat het onderwerp dementie.

Livestream

De voorstelling vindt live plaats in de theaterzaal van Cultura. Maar omdat het theater in verband met de coronamaatregelen gesloten is, kan de voorstelling niet bezocht worden. Wél kun je live meekijken naar de voorstelling vanuit je huiskamer. De artiesten spelen dus live in de zaal van Cultura en als bezoeker kijk je vanuit huis rechtsreeks mee. Je koopt een V-ticket voor € 5,-. Je ontvangt na aankoop een email met je V-ticket.

Extra programma

Speciaal voor deze voorstelling heeft Cultura rondom het thema dementie een randprogramma ontwikkeld dat, voornamelijk, online te volgen is. Na afloop van de voorstelling kun je deelnemen aan een inhoudelijk nagesprek over dementie. Graag delen we het videokunstwerk Brei met je van Marian Habets op onze website.

Over de voorstelling

‘Mijn oma heeft heel veel vel.
Veel meer dan eigenlijk op haar hoofd past.
Daardoor lijkt ze een beetje verfrommeld.
Net een rozijntje dat vroeger een druif was.
Ook zit haar mond los.
Ze kan al haar tanden er in een keer uithalen.
Ze slapen in een glas water.’

Elke zondag gaat Fien met haar pop bij oma op visite. Ze doen spelletjes en eten koekjes. De koekjes zijn veel zachter dan bij Fien thuis. Fien ziet dat haar oma ouder wordt en steeds meer begint te vergeten. Wat als oma het allemaal niet meer kan onthouden? Dat ze haar eigen naam niet meer weet of dat ze is vergeten dat ze je oma is?

Op een dag vergeet oma zoveel dat ze moet verhuizen naar een speciaal huis voor vergeetachtige opa’s en oma’s. Pop mag een nachtje bij haar logeren, maar als oma niet meer weet waar ze pop gelaten heeft, moet Fien in actie komen.

Recensies en reacties

**** Theaterkrant:
“Gnaffel slaagt er wonderwel in een pijnlijk onderwerp tot vermakelijk én indringend theater te maken, voor ouders en hun (klein)kinderen.” (Henri Drost, september 2015)

 

**** Het Parool:
“De robuuste koppen van Gnaffels poppen krijgen expressie door Sanne van Dijk, Dennis de Groot en Haayema zelf, die ze, in een mooie regie van Elout Hol, met grote natuurlijkheid bespelen.”
“Oma’s verval is onherroepelijk, maar dankzij de zorgvuldige balans tussen humor en drama, tussen klein spel en grote emoties behoudt de voorstelling steeds haar lichtvoetigheid. Poëzie is hier gestoeld op nuchterheid, verdriet op berusting. Oma, mag ik mijn pop terug? Biedt troost op de mooist denkbare manier.” (Joukje Akveld, 19 oktober 2016)

 

Enkele publieksreacties:
“Heb samen met mijn kleindochter genoten van de humor en de creatieve voorstelling van een toch serieus onderwerp.”
“Bewonderenswaardig hoe de spelers je via de poppen meenemen in de wereld van dementie.”

 

Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=pci3vyrBXws&feature=youtu.be

Kaarten zijn te koop via de website van Cultura: http://bit.ly/livestreamgnaffel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen