Onthulling informatiebord over de in ‘43 gecrashte piloot Dolor Martin in Bennekom

Foto: Oud-Bennekom

BENNEKOM- Aan de Krommesteeg in Bennekom is zaterdag 13 februari 2021 een nieuw informatiebord onthuld over de Amerikaanse piloot Dolor Alfred Martin die daar in 1943 omkwam.

Ede Doet

Het initiatief van de Historische Vereniging Oud-Bennekom werd mogelijk gemaakt met een Ede Doet spaaractie waaraan vele Bennekommers bijdroegen.

De bestaande herdenkingsplek is nu voorzien van uitvoerige informatie over het oorlogsincident. Het bord toont teksten en foto’s over het voorval. Delen uit het oorlogsdagboek van Driekus van Eck, toen bewoner van De Kraats, vertellen hoe het voorval van zeer nabij werd ervaren.

Vuurgevecht 

Bij zijn missie op 11 november 1943 moest de 28-jarige Dolor Martin de retourvlucht escorteren van bommenwerpers vanuit Duitsland naar Engeland. Door technische problemen moest hij bij Arnhem zijn eskader verlaten en alleen terugkeren. Boven Bennekom werd een vuurgevecht met Duitse jagers hem fataal en stortte hij bij de Krommesteeg neer. Hij liet een vrouw en een zoontje van een jaar oud achter.

Contact met Martins zoo Stewart

De Historische Vereniging Oud-Bennekom onderhoudt contact met Martins zoon Stewart, nu 78 jaar oud. Stewart Martin woonde in 2003 de inwijding van de gedenkplek bij en is ook nu geïnformeerd over het nieuwe informatiebord. “Stewart Martin is ontroerd dat de Bennekommers het verhaal van zijn vader willen blijven vertellen”, aldus een woordvoerder van de vereniging. In het boekje ‘De laatste vlucht van Dolor Martin’ heeft Frederik Paauwe in 2007 het verhaal tot in details vastgelegd. Meer info: www.oudbennekom.nl/dolormartin

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen