Zwerfsteen in Lunteren onthuld met gedenktekst voor 17 verzetsmensen uit de gemeente Ede

Gedenksteen Wapendropping 8 op 9 maart 1945 in Lunteren

Door Chris Ouboter

Op donderdag 3 september 2020 is om 15.00 uur aan de Immenweg in Lunteren bij Landgoed het Wekeromse Zand een zwerfsteen met gedenktekst onthuld. De steen herinnert aan de fatale wapendropping in de nacht van 8 op 9 maart 1945. Deze wapendropping heeft 17 mensen van het verzet uit Ede, Lunteren en Bennekom het leven gekost.

Burgemeester René Verhulst heeft een toespraak gehouden en het gebeuren van die 8 en 9 maart 1945 nog eens doorgenomen. Ook sprak Ben Verduijn uit Ede een dankwoord uit, waarna de onthulling van de herdenkingssteen werd verricht door Ben Verduijn en Gerard Gijsbertsen. Na het Volkslied op de accordeon was er 1 minuut stilte, waarna er bloemen bij het monument gelegd werden.

In die nacht van 2 op 3 maart 1945 had een Canadese viermotorige bommenwerper wapens, voorraden en twee geheim agenten, te weten ‘Jan van der Weijden en Rein Bangma’, gedropt bij De Keuenklep ten noorden van de Immenweg bij Lunteren. De dropping was maar ten dele geslaagd. Twee van de vier beloofde radiopakketten werden niet gevonden, waardoor het verzet geen contact kon maken met Engeland. Een paar dagen later werd er over de radio gevraagd of hetzelfde terrein geschikt zou zijn voor een nieuwe dropping.

De leiding van het verzet in Ede twijfelde, mede doordat het vliegtuig bij de laatste dropping haar boordlampen had gebruikt, wat de kans op ontdekking had vergroot. De Sicherheitsdienst had na de Slag om Arnhem haar regionale hoofdkantoor verplaats van Arnhem naar Lunteren. Daarnaast waren er in Ede, Lunteren en in Harskamp Duitse legeronderdelen ondergebracht. De kans dat een laagvliegende bommenwerper die met boordlichten rondvloog werd gespot was aanzienlijk.

Intussen had Derk Wildeboer, hoofd van het Edese verzet, zich door enkele stafleden en de geheim agent François Beckers laten overhalen om toch aan Londen door te seinen dat de dropping doorgang kon vinden. De operatie heeft 17 mensen uit het verzet uit Ede, Lunteren en Bennekom het leven gekost.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen