Oogappels. Onverwachte verhalen van de Nederlandse tegelcultuur

Foto: Tegelmuseum

OTTERLO – In het Nederlands Tegelmuseum is vanaf 5 september de nieuwe tentoonstelling Oogappels. Onverwachte verhalen van de Nederlandse tegelcultuur te zien.

In het Nederlands Tegelmuseum komen vijf eeuwen kunst, cultuur en geschiedenis samen in een ogenschijnlijk eenvoudig product: de tegel. Door de jaren heen worden talloze thema’s toegepast op de tegel. Zeven verzamelaars en kenners belichten een aantal verrassende thema’s in de expositie Oogappels. Onverwachte verhalen van de Nederlandse tegelcultuur. In filmpjes in de expositiezaal vertellen verzamelaars, onderzoekers en een jonge kunstenaar over hun tentoongestelde tegelcollectie of specialisme.

De thema’s lopen uiteen van de klassieke tegels met Bijbelse voorstellingen, landschappen en schooltableaus, via stijlperioden als art nouveau en art deco, naar de naoorlogse vernieuwingen en experimenten, tot aan het dierenalfabet voor het woonzorgpark De Hartenberg en driedimensionale tegels ontworpen door Hanne Biesemans.

In de expositiezaal wordt een speciale presentatie ingericht rondom deze thema’s:

‘Waar rook is, is vuur’, over vuurbaken en vuurtorens door Peter Berben

‘Bijbeltegels’ door Evert van Gelder

‘Van Aesthetic Movement tot Art Nouveau’ door Frans Klein

‘Keramische Schoolwandplaten uit het interbellum’ door Marten Boonstra

‘Dierenalfabet voor de Hartenberg, 1969’ door Sjoukje Wind

‘Naoorlogse keramiekkunstenaars – object en tegel’ door Ger de Ree

‘Broze Breekbaarheid’ door Hanne Biesemans

Kijk op de website voor een beschrijving per thema. Bezoekers kunnen op de website een ticket met aanvangstijd reserveren.

De tentoonstelling is te zien tot en met februari 2021.

 

Het Nederlands Tegelmuseum

Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Al wandelend door het museum ontvouwt zich de geschiedenis en de herkomst van de tegel. Van de opkomst tussen 1580 en 1625, via de latere schaalvergroting door het ontstaan van meer tegelbakkerijen tot en met de invloed van industriële technieken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen