Frisokazerne Ede krijgt Kröller-Müller expositie

Foto: Hoge Veluwe

De culturele Friso Expo van Ede in de Frisokazerne over het leven van Helene Kröller-Müller gaat in 2023 de langverwachte culturele invulling van het monumentale pand op het kazerneterrein in Ede worden.

De Friso Expo bestaat uit twee onderdelen. Het eerste is een permanente tentoonstelling over het leven van Helene Kröller-Müller die in de jaren 30 van de vorige eeuw het gelijknamige museum op Nationaal Park De Hoge Veluwe oprichtte. Wethouder Hester Veltman, “We willen er laten zien wat de betekenis is van Helene Kröller-Müller voor deze gemeente en de regio. Maar misschien ook wel producties vanuit het hele land op het gebied van kunst en cultuur. Bij de samenstelling van deze expositie werkt de gemeente Ede nauw samen met het Kröller-Müller Museum.”

Lokale thema’s

Het tweede en andere gedeelte van de Friso Expo bestaat uit wisselende exposities met lokale thema’s. Hierbij wil de gemeente samenwerken met plaatselijke musea.
Thema’s kunnen zijn, architectuur, landbouw, vrouwen in de kunst of het militair erfgoed van Ede.

Akoesticum

De Frisokazerne is nu voor vijftig procent in gebruik door Akoesticum. Het trainingscentrum voor muziek, zang en dans is volgens Veltman enthousiast over de nieuwe buren. In het andere deel zitten nu nog een aantal bedrijfjes op het gebied van food gevestigd. Die moeten na het verloop van hun huurcontract bijvoorbeeld in het World Food Center in de Mauritskazerne gevestigd gaan worden.

De gemeente wil met ingang van 2021 jaarlijks een bedrag van 250.000 euro beschikbaar stellen voor de Friso Expo. En probeert nog fondsen binnen te krijgen bij instellingen die geld beschikbaar stellen voor deze culturele activiteiten. Te denken o.a. aan het Kröller-Müller Museum. De huidige coronacrisis kan volgens wethouder Hester Veltman nog wel voor enige vertraging zorgen bij de uitvoering van de plannen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden