Buurt Ede en Veldhuizen behoort nu officieel tot ons immaterieel erfgoed

Geen Broere en Leo Adriaanse met het certificaat
Foto: Edwin Nieuwstraten

Donderdagavond 19 september werd, tijdens een buitengewone buurtspraak in Cultura, de buurt Ede en Veldhuizen officieel bijgeschreven in de lijst van immaterieel erfgoed in Nederland.

Het certificaat werd, in aanwezigheid van een groot aantal geërfden, ondertekend door Leo Adriaanse van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, buurtrichter Geen Boere, burgemeester René Verhulst, wethouder Hester Veltman-Kamp, Simon van de Pol van de vereniging Oud Ede, Gerry Poelert van Cultura en Hans Berende van het gemeentearchief.

Immaterieel erfgoed, of levend erfgoed, is in het leven geroepen door de UNESCO. Het omvat onder andere sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities en ambachten. In Nederland behoren bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest, Koningsdag en de Vierdaagse tot het immaterieel erfgoed.

Geërfden

´s Ochtends waren de geërfden, door het luiden van de kerkklokken opgeroepen voor de traditionele jaarlijkse buurtspraak.

Dit jaar werd deze voor de 315e keer gehouden.

Geërfden van de Buurt Ede en Veldhuizen zijn van oorsprong de eigenaren van een huis en erf en/of bouwland in en rond het oude dorp Ede. Gezamenlijk waren zij eigenaar van de ´woeste´ gronden in de Buurt Ede en Veldhuizen. Nog altijd zijn het de eigenaren aan wie het buurtbestuur verantwoording af legt.

Het Buurtbestuur overlegt met verschillende partijen, zoals Rijkvastgoedbedrijf en Ministerie van Defensie over de heidegebieden, met cultuurhistorische instellingen en met het gemeentebestuur.

Taken

De taken die de Buurtspraak bij de oprichting had, zijn nu grotendeels overgenomen door de lokale overheid. Maar nog altijd komen de geërfden, éénmaal per jaar op de derde donderdag van september, bijeen om te praten over het bezit van de Buurt, het ´Buurtbos´ maar ook over het onderhoud van de heide (niet meer in bezit) en de Edese schaapskudde waarvan de Buurt in 1953 (mede)oprichter was. Jaarlijks organiseert men de Natuuropschoondagen op de Eder Heide voor Edese Schooljeugd.

René Hazeleger

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden