Nieuwe zendvergunning voor Radio1224

Foto: 1224

April was een spannende maand voor het team van Radio1224 – zou de tijdelijke vergunning worden verlengd? En zou de middengolffrequentie van 245 meter 1224 kHz, behouden worden?

Kans voor lokale stations

Het vertrek van de grote omroepen van de middengolf, bood een kans de vrijgekomen frequenties anders te gebruiken. Het Ministerie van Economische Zaken besloot in 2016 bij wijze van proef een kans te bieden aan (vooral) etherpiraten hun hobby op een legale manier uit te oefenen. Daardoor kon de “piratencultuur” legaal voortbestaan.

De proef werd een succes en besloten werd door te gaan, maar wel per komende 11 mei alle beschikbare frequenties opnieuw toe te wijzen. Dat leverde een uiterst spannende tijd op voor heel veel gegadigden waaronder Radio1224.

Radio 1224

In Lunteren was radiofanaat Teun er als de kippen bij toen de proef met hobbyradio op gang kwam. Na veel geduld bemachtigde hij een zendvergunning voor 245 meter Middengolf; op de veel radio’s aangeduid als 1224 KHz AM. Zijn droom een lokale radiozender te realiseren kon hij met wat vrienden waarmaken. Vergunningen, contract met Agentschap Telecom, met BUMA/STEMRA, met het Commissariaat voor de Media waren hobbels om te nemen. Dat nog los van allerlei technische uitdagingen die het Agentschap Telecom nauwlettend in de gaten houdt, omdat de nieuwkomers geen storingen mogen veroorzaken. De naam van het station: Radio 1224 (12-2-4).

Tot grote opluchting van het team van Radio1224 is de aanvraag voor verlenging per 11 mei 2019 volledig toegewezen – de hoogste vermogenscategorie én de felbegeerde 1224 kHz- hoe jammer zou het zijn als dat een heel andere radio-frequentie geworden was.

Wat valt er te horen?

Radio 1224 vult het gat in dat de verdwenen piraten achterlieten. Dus hoor je veel Nederlandse en instrumentale muziek die je elders amper hoort, ook niet bij de meeste andere nieuwe lokale zenders – die draaien vooral popmuziek.

Het station is in de hele gemeente Ede, maar ook bijvoorbeeld in Barneveld, Veenendaal en Wageningen te uitstekend te ontvangen. Dat gebied wordt nog wat groter. En voor wie de zender te ver van huis is, is de internetstream een oplossing. Op de website Radio 1224.nl staat hoe dat werkt.

Bart

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen