Onthulling kunstwerk Meridiana in Ede Centrum door wethouder Hester Veltman

Foto: Ede.nieuws.nl

Op woensdagmiddag 13 maart is op het Oude Kerkplein in Ede Centrum het kunstwerk Meridiana onthuld door wethouder Hester Veltman en de kunstenares Helaine Blumenfeld

De inspiratie voor dit kunstwerk vond de kunstenares door te kijken naar spelende kinderen op het einde van een zomernamiddag. De wisselende schaduwen van de kinderen en het langzaam veranderende licht van de ondergaande zon, bieden een mooi schouwspel van licht en donker. Tegelijk zijn die beelden kortstondig en van voorbijgaande aard. Helaine heeft die indrukken blijvend weten te vangen in het kunstwerk Meridiana. Het is een oproep aan een ieder om je bewust te zijn van je eigen schaduw op de wereld.

 

Met de schenking van kunstwerk Meridiana van het HvA cultuurfonds Ede aan de gemeente Ede wordt een nieuw kunstwerk toegevoegd aan de stadsbeeldentuin in Ede Centrum.

 

Stadsbeeldentuin Ede Centrum

Wat is een mooiere locatie voor een stadsbeeldentuin dan de intensief gebruikte openbare ruimte in het hart van Ede waarin mensen onderweg zijn en elkaar ontmoeten! De ideale plek om een aantal kunstwerken te plaatsen. Kunst in de openbare ruimte sluit niemand uit en roept op tot discussie, beschouwing, kritiek of puur genieten.

 

Voor de stadsbeeldentuin zoekt het HvA cultuurfonds Ede naar kunstwerken die een wisselwerking aangaan met de openbare ruimte waarin ze staan. Kunstwerken die de toeschouwers nieuwsgierig maken zodat de plaats waar het kunstwerk staat op een andere manier wordt beleefd.

 

HvA cultuurfonds Ede

Het fonds is gevormd uit de nalatenschap van mevrouw Anna Cornelia Albertina Ameshoff, een inwoonster van Ede, die in 1993 als weduwe van de heer Jacob Harmsen van der Vliet op 80 jarige leeftijd overleed.

 

De gelukkige jaren die mevrouw Anna Ameshoff samen met haar echtgenoot in Ede heeft doorgebracht, waren voor haar reden om haar totale nalatenschap aan de gemeente Ede te schenken. In haar testament heeft zij bepaald dat haar vermogen moet worden aangewend in het belang van de burgers van Ede stad.

 

Vanuit deze opdracht werkt het HvA cultuurfonds Ede sinds 2009 aan het realiseren van de stadsbeeldentuin Ede Centrum. Een stadsbeeldentuin die inwoners van Ede verblijdt en die in fysieke zin de nalatenschap van de schenkster tastbaar en tijdloos maakt.

 

Helaine Blumenfeld

Helaine Blumenfeld (1942 New York) verliet in 1965 de VS , waarmee zij haar wetenschappelijke carrière in de filosofie beëindigde om te gaan beeldhouwen in Parijs, waar zij les kreeg van Ossip Zadkine.

 

Helaine Blumenfeld, woont en werkt momenteel in het Grantchester (GB) en maakt abstract-organische kunstwerken uit marmer en brons, die thematisch geïnspireerd zijn op de mythologie.

 

Voor haar indrukwekkende oeuvre ontving zij in 2007, als eerste vrouw, de International Sculpture Prize “Pietrasanta e la Versilia nel mondo”.

 

Ook was er in 2007 een overzichtstentoonstelling van haar werk in Het Depot in Wageningen te zien.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden