Oproep tot respect

Foto: Ede.nieuws.nl

Het is druk en warm in de zaal. Tegenover ons zit een dame met in haar hand een badstof gastendoekje. Regelmatig wrijft ze ermee over haar voorhoofd en langs de hals. Herkenbaar denk ik.

Welkom bij de club. Een ‘opvlieger’. De donker rode kleur van het gastendoekje is vast uitgezocht bij de donkerrode jurk die ze draagt. Schaamte? Helaas mevrouw u valt nu nog meer op. In mijn tas zit een heel ander attribuut. Voor het geval dat. Een welkom hulpmiddel tijdens zeer warme ongewenste momenten. Want je kunt er op rekenen dat die op de meest ongelegen momenten zich voordoen. Je raad het al. Een waaier. Het is een keuze. Of een gekleurd badstoffen gastendoekje of een waaier. Mijn waaier is een heel eenvoudige. Gemaakt van een soort vetpapier bedrukt met bloemen en afgewerkt met mooi gevormde plastieken stokjes. Niet een van de mooiste maar zeer doelmatig. Er zijn waaiers in verschillende soorten en maten. Vaak worden ze gemaakt van dure stoffen zoals fluweel, batist, linnen, kant, zijde, of perkament. Versiert met een borduursel of met diamanten en edelstenen. In Japan werden ze ook vaak beschildert, wat prachtige exemplaren op leverde. Met stokjes van ivoor, of been, zilver, goud, hout of parelmoer.

Je zou het niet zeggen maar de Waaier was een communicatie middel

De oudste vondsten zijn uit Egypte, India en China. Dus niet uit Spanje zoals veel mensen denken. Door de waaier op een bepaalde stand voor het lichaam te bewegen kon de ander weten wat er werd bedoeld. Daar waren afspraken over. Bijvoorbeeld; Een dame drukte de waaier tegen de rechterschouder. Dit betekende dat ze iemand totaal niet mocht. Met de waaier het rechteroog aanraken betekende dat ze graag een afspraakje wou en door beide ogen te bedekken met de waaier wil ze zeggen dat ze van iemand hielt. De eerste Europese waaier komt uit Griekenland. Die uiteindelijk in Spanje terecht kwam. De Spaanse waaier, de Abanico is een onmisbaar attribuut bij de verleidelijke traditionele flamenco dans. De combinatie van dans en waaier zijn gebaseerd op de geheime taal van de Spaanse passie en de muziek. De waaier is dan het communicatie middel om aandacht te trekken en om op een bedekte manier boodschappen naar de ander over te brengen. Wij versturen nu dit soort berichtjes met smileys via een appje of via Messenger op facebook. De waaier lijkt daar een voorloper van.

Op zijn minst onelegant

Een opvouwbare waaier werd sinds de zeventiende eeuw vaak door dames gebruikt om zich onopvallend wat te verkoelen. Veel dames waren in het verleden ingesnoerd en droegen vele rokken en accessoires. Zij benutten de waaier ook om discreet en elegant hun rijkdom te tonen. Het is al even geleden dat ik las dat de waaier sinds de achttiende eeuw als statussymbool door de welgestelde oudere dames gebruikt werd. Je mocht ervan uitgaan dat de dame die een waaier hanteerde wel bespraakt en op eerbare leeftijd was. Dus toen we eens in Spanje waren en de waaiers in alle soorten en maten als souvenir werden aangeboden heb ik er een aangeschaft. Het was volgens mij een originele. Eerst belande ze, net als alle andere souvenirs, op een gegeven moment in een la. Hoe origineel ze was bleek later. Niet dus, maar wel geschikt voor de functie die ze nu heeft. Eerlijk gezegd vind ik het prettiger om met mijn waaier te zwaaien dan met een badstoffen gastendoekje te wrijven. Zo’n doekje verruïneerd in no time je make up. En het staat op zijn minst zeer onelegant. Nee. Ik roep alle dames die gerespecteerd willen worden op om de kamers en zalen, en theaters en restaurants te kleuren met het statussymbool: De Waaier. Positief rechtop. Bij deze pleit ik voor het respecteren van de vrouw met de waaier. Een kleine kunst toch. Niks schaamte voor die ongewenste opvlieger. Haal die waaiers uit de la en zwaaien maar. Weg met het badstoffen gastendoekje.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen