We vinden het A sociaal; bellen in een restaurant

Foto: Ede.nieuws.nl

Dus restaurant eigenaren is het misschien een idee om de rokersruimte om te toveren tot een ruimte om een dringend mobiel gesprek te voeren?

We hebben gereserveerd in een van de vele restaurants in de omgeving. Keuze genoeg en allemaal met goede reviews. Dus dat was even overleggen. Gelukkig gaat dat op het mobiel heel gemakkelijk via de datumprikker.nl. Wat een uitvinding. In no time stonden alle neuzen dezelfde kant op en kon de afspraak worden gemaakt. Iedereen verheugd zich op een gezellige avond uit. De avond ervoor beginnen al met de voorbereidingen zoals haren wassen en nagels lakken. Dat geeft op de dag zelf wat meer tijd. Op het laatste moment moet er natuurlijk ook nog wat gestreken worden maar we zijn op tijd klaar. We krijgen een tafel midden in de zaal aangewezen. We kijken om ons heen, even een acclimatiseer moment. Het is redelijk druk, er hangt een gezellig de sfeer. Op de achtergrond hoor je zachtjes de muziek. Iemand aan een tafeltje verder op zingt zachtjes mee. Niet echt een plek dit te doen maar goed. Lekker laten gaan, hij kan zich zeker niet inhouden. Ergens gaat een mobiel af maar het geluid wordt direct weg gedrukt.

Ondanks de borden die bij verschillende restaurant aan de ingang te zien zijn is het nog steeds raak en wordt de sfeer verpest

Als we halverwege ons voorgerecht zijn horen we ineens keiharde rockmuziek. Het blijkt de tune van een mobiel te zijn en de eigenaar heeft hoorbaar moeite om de herrie snel uit te zetten. Bijna iedereen kijkt verstoort naar de richting waar het lawaai vandaan komt. Nu zou je verwachten dat daar iemand met een rood hoofd pogingen doet om het ding uit te zetten maar niets is minder waar. Lachend diept de persoon het mobieltje op en laat het rustig nog even doorspelen om dan het knopje in te drukken en luid in het apparaat “hoi” te zeggen.  Opluchting alom. De muziek is uit en we richten ons weer op ons eigen gesprek. Maar het duurt niet lang. En als even later weer de keiharde muziek door de eetzaal klinkt kijken we elkaar verbaasd aan. Heeft de persoon dat ding niet uitgezet? Nee dus. Nu ja misschien verwacht hij wel een belangrijk telefoontje en wil die beslist niet missen.

Of deze oproep belangrijks is kan niemand beoordelen maar voor de tweede keer je bel tune keihard door de zaal te laten klinken lijkt me iets om even over na te denken. Onze bestellingen worden geserveerd en ik moet je eerlijk bekennen dat ik behoorlijk afgeleid ben door het gesprek dat aan de tafel verderop, zonder enige inhouding, via de mobiel gevoerd word. Geloof het of niet maar na enige tijd weten de gasten rondom dat er zakelijk een paar heel vervelende dingen geregeld dienen te worden. Dat het niet zomaar geregeld kan worden en dat er dus hard opgetreden dien te worden. Vervolgens weet nu iedereen ook hoe moeilijk het is om een sinterklaas cadeautje voor een bepaalde persoon te kopen en dat met kerst de hele familie bij elkaar komt met uitzondering van weer de zelfde personen wat eigenlijk wel te verwachten was. De beller heeft nog steeds niet in de gaten dat de ergernis, in het restaurant, een hoogte punt bereikt. Tot onze teleurstelling zegt de serveerster, die de bestelling bij de betreffende tafel komt brengen, niets over het bellen en met een ‘meelevend ‘knikje in onze richting loopt ze weg.

Als uiteindelijk het telefoon gesprek afgerond word zucht de omgeving oplucht. De meneer aan een andere tafel naast ons zegt hard: ”Zo dat was interessant.” Waarop iemand aan onze tafel antwoord:” Als het nu maar klaar is. Een tweede gesprek kan ik niet aan. Dan zeg ik er wat van.” De discussie aan onze tafel kun je raden. Jammer want nu is het onderwerp relevant aan wat er gebeurde. Duidelijk is dat veel mensen zich ergeren aan telefoongesprekken in een restaurant. We vinden het zelfs A sociaal. Misschien een idee, als rokers dan toch uit de openbare gelegenheden helemaal moeten verdwijnen is het misschien dat ook de mobiele bellers verbannen moeten worden. Dus, restaurant eigenaren is het misschien een idee om de rokersruimte om te toveren tot een ruimte om een dringend mobiel gesprek te voeren? De niet dringend kunnen altijd snel even met een appje afgedaan worden. Wat je volgens ons ook niet moet willen als je ‘gezellig’ in een restaurant zit.

 

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen