Vandaag geen parachutisten boven de Ginkelse Heide in Ede

Foto: Defensie

Door de herfststorm vandaag springen er vandaag geen parachutisten boven de Ginkelse Heide bij Ede. Dat meldt de Koninklijke Luchtmacht. Op donderdag raakte er al een Franse militair gewond bij een dropping. De militairen oefenen ter voorbereiding op de herdenking van Operatie Market Garden op zaterdag.

De militairen springen vooralsnog wel als het weer het toelaat op zaterdag. De militairen combineren de herdenking met de nu lopende NAVO oefening Falcon Autum.

De afgelopen dagen waren de vliegtuigen met de parachutisten al geregeld boven Gelderland te zien. Het gaat om C-130 Hercules vliegtuigen uit Nederland en de VS, en om een kleinere Poolse C-295.

 

Welk vliegtuig vliegt er nu boven mijn hoofd?

In de septembermaand vliegt er veel door ons luchtruim wegens de Airborne Herdenkingen. Veel interessante vliegtuigen; Dakota’s bijvoorbeeld, of deze Hercules op de foto die Karel Noy tegenkwam.

En vanaf volgende week beginnen de vliegoefeningen van de militaire operatie Falcon Autumn. Leuke weken voor de vliegtuigliefhebbers onder ons.

Global Radar View

Op de website ADS-B Exchange kun je via de Global Radar View op je beeldscherm precies zien wat er boven je hoofd vliegt. Links heb je een kaart staan, die ‘trek’ je naar jouw gebied (start meestal in Engeland), je kunt inzoomen.

Rechtsonder zie je alle vliegtuigen staan die op dat moment in het luchtruim van jouw geselecteerde kaart vliegen. Zodra je op een vliegtuig in de kaart klikt, verschijnt er rechts een foto van het vliegtuig (indien aanwezig) en diverse gegevens zoals de hoogte waarop het vliegt, de snelheid en andere vluchtgegevens.

Op de kaart verschijnt achter het geselecteerde vliegtuig een gekleurde streep van de al gevlogen route, als je dan de kaart uitzoomt, zie je waar het vliegtuig opsteeg en aan de lijn kun je middels de verkleuring zien welke afstand hij aflegde voordat het op de huidige hoogte vliegt.

Dus wil je het weten – altijd want de gewone lijnvluchten, politie en lifeliners zijn hier ook te vinden – zet de site van ADS-B Exchange bij je favorieten en je weet het binnen een minuut.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen