Stripalbum: Pegasus & Kamp Mooi-land van Nico Schuurman

Foto: Nico Schuurman

Het is het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over operatie Pagasus.

In oktober 1944 worden ruim honderd achtergebleven Britse militairen in één keer dwars door de Duitse linies succesvol over de Rijn gezet. De leiding van de operatie is in handen van het verzet.

Spergebied

Voorafgaand aan deze operatie vinden er dramatische gebeurtenissen plaats in een overvolle schaapskooi met Britten. Verder komt de totale ontruiming van Arnhem plus omliggende dorpen en de gevolgen hiervan aan bod. Het inwoneraantal van Ede verdubbeld. Een groot gebied ten noorden van de Rijn wordt tot spergebied verklaard.

Organisation Todt

In Doorwerth, vlakbij het front ligt het werkkamp c.q. strafkamp Mooi-Land (een vrijwel vergeten stukje geschiedenis). Vooral Rotterdammers maar ook veel Edenaren worden hier onder erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden tewerkgesteld. Dit alles onder toezicht van de Organisation Todt. Tegelijkertijd vliegen er honderden onbetrouwbare V1’s en V2’s over Ede.

De dertienjarige Adriaan bezoekt zijn vader in kamp Mooi-Land. Hij is tevens ooggetuige van een gewelddadige arrestatie van Joodse onderduikers in de Molenstraat.

Adriaan is de hoofdfiguur in het boek en vader van Nico Schuurman

Verschijningsdatum: 15 september 2018 ISBN: 978-90-817912-4-3
Uitvoering: hardcover, 60 pagina’s full colour Winkelprijs: €16,95 Prijs op de Ginkelse Heide: € 10,-
Uitgever: Nico Schuurman Comics:
Website: www.nico-schuurman.nl Contact: [email protected]
Tel: 0652854953 of 0318-636210

Eerder verschenen van Nico Schuurman: Grebbelinie 1940 Bloedspoor (2012)

Ede 1944 & Market Garden (2014)

Het boek is in samenwerking met het Platform Militaire Historie Ede tot stand gekomen. www.platformmhe.nl. Contact: [email protected]

Nico Schuurman

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen