BBQ‘en en ‘veilig’ BBQ’en is een heel verschil,

Foto: Ede.nieuws.nl

Het heerlijke weer houd aan en we leven meer buiten dat binnen. Onze huizen zijn een kamer rijker geworden, de tuin. In de steden en in de grote plaatsen waar veel flats staan zijn de meeste balkons, ondanks dat het soms een postzegeltje is, heel gezellig aangekleed.

Het is wel even iets anders dan een tuin dat is zeker. Alhoewel er ook veel tuintjes in een klein formaat zijn. En toch willen we allemaal buiten eten. Het liefst met een gezellig groepje bij elkaar. En zo worden er dus de BBQ avonden georganiseerd. Supermarkten en slagers zorgen ervoor dat de acties van de BBQ pakketten overal gehoord of gezien worden. Zomer, we gaan BBQ ‘en. Voor een kleine huislijke BBQ is het algauw goed. Gelukkig zijn er voor op de balkons, van die kleine elektrische dingetjes in de handel. Met zijn tweetjes of vieren is dat ook al super gezellig. Als je een beetje op de wind let hoef je de buurtjes helemaal niet uit te roken. Te vet vlees geeft veel rook dus even opletten wat je koopt. Wat kruiden op het vlees geeft een heerlijke geur en zal de buren ook al beter stemmen. Je kunt ze natuurlijk ook uitnodigen of anders, waarschuw ze even van te voren. Dat scheelt een hoop ellende.

Je boodschappen in de koeltas en gaan met die banaan

In sommige anderen landen hebben ze het trouwens goed aangepakt. In de parken rondom de grotere plaatsen zijn speciale BBQ plekken gemaakt. Je neemt je vrienden en familie daarmee naar toe voor de BBQ. Je boodschappen in de koeltas en gaan met die banaan. Gegarandeerd een gezellige middag en avond. Dat moesten ze ook maar eens in Nederland toestaan . Vooral rondom onze grotere steden. Je ziet soms al dat gezinnen met een andere cultuur achtergrond het park intrekken en kleden neerleggen. Een vuur maken mag niet. Zeker nu niet met deze aanhoudende warmte en droogte.

Is het BBQ’en eigenlijk wel zo gemakkelijk als het lijkt.

Hoe komen we erbij om Pa, de op Vaderdag gekregen schort aan te trekken en te denken dat het dan wel goed komt. Ineens zijn het de mannen, die eerder alleen op zondag het vlees kwamen snijden, die zich ontpoppen als ware koks. Niets is minder waar. Ja, er zijn mannen bij die een tweede natuur ontwikkelen of de oermens in zichzelf naar boven halen en de stukken vlees met passie en kennis bereiden. En nee, je kunt nog zo’n dure stoof of grill, duur kookgerei en een buitenkeuken hebben aangeschaft. Verbeeld je maar niet dat je dan ineens vlees kunt braden. De attributen zijn bepaald geen garantie voor een goed stuk vlees. Hoe goed je ook je best ook doet. Daar zal trouwens niemand aan twijfelen. Er zijn regels voor een goede BBQ; die beginnen bij het goed voorbereiden van wat je gaat maken. Recepten dus. Er moet een plan zijn. En dan nog! Een goed stuk vlees verdient kennis om het smakelijk op het bord van de gasten te krijgen. Het is uit de boze om rauw vlees op het zelfde bord te leggen waar je ook van eet. Kip moet altijd eerst voorgekookt worden en gescheiden van het andere vlees worden gebraden. Kruisbesmetting zorgt dat je een voedsel vergiftiging kunt oplopen. En dat is niet leuk. Dan hang je de zelfde dag nog met buikkrampen op de bank en wordt je wc bezoek wel erg regelmatig. Heel vervelend. Verkeerde kruiden is ook, zo niet leuk. Dek alsjeblieft het vlees goed af. Mooi uitziende schalen is natuurlijk een feest maar zet ze koel en niet in de volle zon. IJsklontjes of koude kompressen kunnen hierbij een uitkomst zijn. Wees je bewust dat je verantwoordelijk bent voor je gasten en even onder ons psssst :drink geen alcohol als jij die mooie schort aantrekt en gaat braden. Houd het hoofd koel. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan zijn al je goede voorbereidingen voor niets geweest. Hebben we het nog niet eens over je schuldgevoel gehad.

Een dubbel veilige BBQ, de echte BBQ Koks griezelen, en nee ik krijg geen bonus

Wil je het groots uitpakken en wordt het je allemaal teveel dan kun je altijd nog een kok op locatie laten komen die alles piekfijn voor je klaar maakt. Hij doet zelfs de boodschappen voor je. Ze zijn er. Echt waar. Een geweldige BBQ staat dan op nummer één. En als tweede je hebt de garantie dat niemand met een zwart geblakerd stukvlees komt te zitten en dat alles wat er aan bijgerechten staat ook afgestemd is op de stukken vlees. Alles op een veilige manier. Het kost wat maar dan heb je ook wat. Hoe jullie het allemaal gaan doen met dit heerlijke weer. Heel intiem of met een grote groep. Trek je zelf de schort aan of laat je het verzorgen. Wat mij betreft; ik wens jullie allemaal een gezellige, smakelijke en vooral een dubbel veilige BBQ toe.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen