Als de kat van huis is, dan

Foto: Ede.nieuws.nl

Wat ook de reden geweest is om deze ‘grap’ uit te halen zullen we nooit weten maar wees erop bedacht.

Wat verder op in de wijk hebben de nieuwe bewoners van een twee onder een kap woning dit hele voorjaar besteed aan het verbouwen van de woning. Ze hebben hem compleet gestript. Het is mooi geworden heel mooi. De vloer is wel de blikvanger echt een eyecatcher. En nu dit. Als jullie het nog snappen, ik niet. Waarom.

Het is nog vroeg in de morgen als de zoon van het echtpaar, nog even langs het huis van zijn ouders gaat. Hij heeft beloofd de nieuw aangeplante tuin in de gaten te houden nu het zo droog is. Na de drukte van het verbouwen en de verhuizing hebben ze zichzelf op een korte vakantie getrakteerd. Wel verdient. Als de jongeman aan komt rijden valt het hem op dat de tuinslang slordig voor de garagedeur ligt. Alsof iemand hem er in de haast neer gesmeten heeft. Met een naar gevoel in zijn maag rijd hij de oprit op. Meteen vliegt de deur van het huis aan de andere kant van het pad open. De buurvrouw komt naar hem toe gelopen. Ze is duidelijk van haar stuk gebracht. “Wat ben ik blij dat je er bent. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb niets gehoord echt niet. Vanmorgen toen ik de hond uit ging laten zag ik het. Echt, ik heb zo snel mogelijk de kraan dicht gedraaid”, ratelt ze. De zoon, inmiddels van zijn fiets gestapt, kijkt haar nieuwsgierig aan. Wat bedoeld ze. “Mevrouw wilt u mij even rustig vertellen wat er aan de hand is.” De buurvrouw haalt een keer diep adem en verteld dat ze die morgen toen ze uit haar voordeur kwam de tuinslang door de brievenbus in de deur aan de overkant zag hangen. Tot haar ontsteltenis stond de kraan helemaal opengedraaid. “Je hoeft niet diep na te denken om te weten wat er aan de andere kant van de deur gebeurt is. Er staat een vreselijke plens water bij je ouders in de gang. O, die mooie houtenvloer. Wat erg. En ik heb geen sleutel”, besluit ze.

Als jullie het nog snappen. Ik niet. Waarom en Waarvoor.

Verschrikt staart de zoon even besluiteloos naar de slordig neer gegooide tuinslag. Dan kijkt hij naar de deur. De brievenbus staat nog open. Hij overweegt bij zichzelf wat de eerste stap zal zijn. Wie heeft deze misselijke grap op zijn geweten. Dan komt hij in beweging. “Nou, dat is fraai. Buurvrouw maakt u zich maar geen zorgen. Ik zal kijken wat de schade is maar eerst even een paar telefoontjes. Zou u zo vriendelijk willen zijn om een bakje koffie te zetten. Daar zal ik straks wel aan toe zijn.” Als de buurvrouw binnen is pakt hij zijn mobiel en belt zijn werk dat hij wat later komt. Dan drukt hij het nummer van de politie in zijn toestel en krijgt gelukkig snel contact. Als hij even later bij de buren naar binnen stapt kan hij melden dat de politie onderweg is en dat ze even nergens aan mogen komen. Wel heeft hij zelf nog even door het raam naar binnen gekeken en is geschrokken van de plens water daar. Al snel rijdt er een politieauto de oprit op. Wanneer eindelijk, na wat onderzoek van de politie, de voordeur open mag gulpt het water door de gang de kamer in. Het aanblik is vreselijk. Alle meubels staan met de poten in het water. Waarschijnlijk heeft de kraan uren opengestaan. Na onderzoek blijkt er verder geen inbraakschade te zijn. Het is duidelijk dat dit een actie uit baldadigheid is van een paar jongeren die elkaar waarschijnlijk uitgedaagd hebben om stoer te doen. Zich misschien niet realiserend hoeveel schade dit veroorzaakt. Dan vat de zoon de moed om zijn ouders in te lichten. De schrik is groot maar ook het verwijt aan zichzelf dat ze vergeten zijn de kraan af te sluiten. Hoe stom om zelfs de tuinslag er naast te hangen. Voor hun vertrek hadden ze nog gauw even hier en daar de planten wat water gegeven.

Een waarschuwing, kijk nog even om voor je wegrijdt. Als ze die middag thuis komen heeft hun zoon samen met wat hulp het meeste water al weg met de gehuurde waterzuiger en gedweild. De ingelichte verzekeringsagent kom nog die zelfde middag langs. Nu een paar weken later staat alle huisraad in de tuin. Er wordt een nieuwe vloer gelegd. Een ding hebben zij, maar ook de omwonenden geleerd. Als je klaar bent met je tuinslang. Ruim hem altijd op in de schuur en sluit de buitenkraan af. Ja ik ben het met je eens. Blijf van een andermans spullen af. Wat ook de reden geweest is om deze ‘grap’ uit te halen zullen we nooit weten maar wees erop bedacht. Voorkomen is beter.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen