Expositie “Fatale Wapendropping 8 en 9 maart 1945”

Foto: Historisch Museum Ede

Binnen het landelijk thema “2018 Jaar van Verzet” hebben het Militair Historisch Platform Ede, de musea in de gemeente Ede, het Gemeentearchief en de Vereniging Oud Ede er voor gekozen om de “Fatale wapendropping Keuenklep 8 en 9 maart 1945” centraal te stellen.

De dropping door de geallieerden had fatale gevolgen voor de verzetsmensen die erbij betrokken waren. Na de actie werden 17 verzetsmensen door de Duitsers gearresteerd. 16 verzetsmensen zijn gefusilleerd en één van hen is dood in zijn cel aangetroffen.

Dit gebeurde ruim vijf weken voor Ede werd bevrijd op 16 april 1945.

Het Historisch Museum Ede heeft in beeld gebracht hoe de dropping verliep en welke materialen daarbij werden gebruikt. Een animatie laat onder ander de verdeling zien van de groepen verzetsmensen die ieder een eigen taak hadden. Natuurlijk ontbreken de parachutes, containers en manden niet. Evenals voorwerpen die algemeen werden gebruikt.

In de expositie is er ook aandacht voor individuele verzetsmensen die belangrijk zijn geweest voor het Verzet in Ede. Op verschillende panelen vindt u informatie over hen en het verzetswerk. De gemeente Ede heeft besloten de straten in een nieuwe woonwijk op het kazerneterrein naar verzetsmensen te noemen.

Historisch Museum Ede

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden