Opening tentoonstelling Stoelen in de Spotlight bij De Kijkdoos

H.kuyper
Foto: Ede.nieuws.nl

Van 24 maart t/m 8 april 2018 exposeren Herman Kuypers (beeldend kunstenaar) en Stefan During (meubelmaker) bij De Kijkdoos in Villa Erica te Bennekom.

Herman met aquarellen van stoelen in uiteenlopende opstellingen. Stefan met houten stoelen in een eigen traditionele stijl.

De expositie is open op vrijdag t/m zondag én maandag 2e Paasdag, van 13.30 -17.00 uur. De toegang is gratis. Nicole Bischoff, beeldend kunstenaar, opent de tentoonstelling op 24 maart 15.00 uur in Villa Erica, Ericapark 1 te Bennekom.

Met aquarellen van overwegend vrij gewone stoelen slaagt Herman Kuypers er in intermenselijke en universele thema’s van een bijzondere kant te belichten. Zijn associatief sterke beelden hebben een grote archetypische kwaliteit. De stoelen die hij in uiteenlopende situaties verbeeldt vormen een soort familie. Alle door hem getekende stoelen maken er deel van uit. Eenzaam, verloren in de massa, verzameld in een kring, beschadigd, trots, raadselachtig, kleurrijk of onmogelijk.

Via de titels geeft hij een onverwachte extra lading aan zijn werken. Kuypers’ fascinatie voor stoelen zit in het bijzondere van het gewone en heeft ook te maken met zijn voorliefde voor het perspectief. Kuypers volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar is hij aangesteld als adviseur kunsteducatie kunstbalie Tilburg. www.hermankuypers.nl

Stefan During is meubelmaker en woont op Texel. Hij is misschien wel de enige gespecialiseerde stoelenmaker met een eigen traditionele stijl in Nederland. Naast stoelen bouwt hij ook houten muziekinstrumenten.

During groeide op in Hilversum als zoon van een violist van het Concertgebouworkest, omringd door muziek en natuur. Hij studeerde begin jaren 70 af als geoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte twee jaar aan de Universiteit van Istanbul waar hij met zijn vrouw Nesrin woonde. In die tijd begon hij met het maken van meubelen.

Vanwege de onrust in Turkije keerde hij eind jaren 70 terug naar Nederland en vestigde zich op Texel. Zijn ideaal is houtbewerken op een traditionele wijze, met een fraaie combinatie van schoonheid, constructie en comfort. De houtbewerkers van Istanbul blijken nog steeds een inspiratiebron voor zijn werken te zijn. www.during.nl

www.dekijkdoosbennekom.nl

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden