Een vroeg sneeuwklokje

Jaap Duijs
Foto: Ede.nieuws.nl

Het sneeuwkokje(Galanthus) staat erom bekend dat het één van het vroegst bloeiende bolgewasje in het voorjaar is, en dat het met zijn bloei de lente aankondigt.

Maar het ene sneeuwklokje bloeit veel eerder in het jaar dan het andere. Sommige soorten bloeien al in december, anderen in februari/maart. De latere sneeuwklokjes bloeien pas in april.  Wat veel mensen niet weten, is dat er zelfs soorten zijn die in september en oktober bloeien.

Henry John Elwis

Laten we het eens hebben over het sneeuwklokje dat in december/januari met zijn witte kopje boven de grond uit komt, nu dus. Dat is de Galanthus elwesii. Dit is een soort die in 1874 door de Engelse plantenverzamelaar Henry John Elwis ontdekt is. Hij vernoemde de soort naar zichzelf. Een in de natuur gevonden soort noemt men een specie. Een gekweekt soort noemt men een cultivar.  De Galanthus elwesii is dus een specie. Van dit sneeuwklokje bestaan twee variëteiten, Galanthus elwesii, var. elwesii en Galanthus elwesii, var. monostictus.

De tweede soort heeft dus één vlek (merk) op de binnenste bloemblaadjes en de eerste twee. Maar dat is dan ook het enige verschil tussen deze beide species. Alle species en cultivars van de Galanthus elwesii  kun je het beste herkennen aan het brede blad. Geen enkel ander sneeuwklokje is zo breedbladig.

Wél is er een grote variatie in de vorm en de grootte van de vlekken (merken) op de binnenste bloemblaadjes. Die merken kunnen er uitzien als stippen, als hartjes, of als rondjes. Galanthus elwesii bloeit vanaf eind december tot maart en staat het liefst op een zonnige plaats met goed doorlatende grond. Voor vermeerdering is het belangrijk dat de bol ná de bloei de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen.

Het is een makkelijk groeiend soort, die je voor een schappelijke prijs kunt aanschaffen.  Doen dus.

Jaap Duijs, kweker in Otterlo

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden