Edenaren werken mee aan bijzonder boek

Mathilde Dusol
Foto: Ede.nieuws.nl

In het boek ‘Het podium is voor jou’ worden Nico, Anneke, Henk, Riek, Anja en Rianne uit Ede geportretteerd. Ze hebben allemaal een verstandelijke beperking. Zij delen in dit boek hun passie met bekende personen, namelijk Frans Duijts, Maud Mulder, Tineke Schouten, Erik Scherder, Steven van Breemen en Berdien Stenberg.

In ‘Het podium is voor jou’ staan mensen met een beperking en hun passie of talent centraal. Maranke Pater, schrijfster en initiatiefneemster: ,,Wij hebben deze talenten aan BN’ers en één Bekende Amerikaan gekoppeld die dezelfde passie delen.” Mathilde Dusol, fotografe en initiatiefneemster: ,,Ze hebben onze maatschappij veel te bieden en dat willen we laten zien. We willen ze hiermee een podium bieden, ze in de spotlights zetten.” Nico had een match met Frans Duijts, een bekende volkszanger. Nico: ,,Elke maandagavond heb ik zangles, en ik heb een professionele draaitafel op mijn kamer staan. Ik vind het Nederlandse lied mooi om te zingen. Dit komt omdat ik de taal goed kan begrijpen. Ik moet alles op mijn gehoor doen omdat lezen moeilijk is voor mij. Het was erg leuk om over zingen te praten met Frans Duijts.” Anneke is toneelspeelster bij MoMo Theater en ging de planken op van de musical Roodkapje om voor de voorstelling met musicalster Maud Mulder te praten. Riek heeft een ongekende fascinatie voor de medische wereld en ging hierover in gesprek met de bekende neuroloog Erik Scherder. Anja praatte over haar passie voor de duivensport met Steven van Breemen. Rianne mocht tot slot op bezoek komen bij de beroemde fluittiste Berdien Stenberg. Rianne: ,,Ik heb als kind heel lang blokfluitles gehad voordat ik overstapte op dwarsfluitles. Mijn hele familie is muzikaal. Ik mocht met Berdien samen op de dwarsfluit spelen wat heel bijzonder was. Ze bood mij zelfs aan om mij les te geven.”

Voor het boek hebben de makers contact gezocht met zorgorganisatie Careander, die dit jaar 50 jaar bestaat. Anja Vedder, initiatiefneemster van het boek: ,,Met dit boek streven de makers naar meer zichtbaarheid van en waardering voor mensen met een verstandelijke beperking.” Het afgelopen jaar is als een roes voorbij gevlogen. Iedere ontmoeting was even bijzonder volgens de makers. Paula de Lepper, initiatiefneemster van het boek: ,,Het zijn stuk voor stuk bijzondere ervaringen geworden die nooit vergeten zullen worden.”

‘Het podium is voor jou’ verschijnt op 22 november.

ISBN 9789492055422, prijs 17,50 euro. Verkrijgbaar bij alle (internet)boekhandels.

Scxhrijf je mee? Door Merit Roodbeen – Nabij Producties

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden