Geschiedenis of traditie. Prinsjesdag. Welk land heeft dit nu nog

Foto: Ede.nieuws.nl

Op het strand van Scheveningen en in de straten van Den Haag is het op maandag 18 september, een herrie van paardenhoeven, commando’s en klappende en schreeuwende mensen. Je zou denken dat er iets aan de hand is. Niets is minder waar.

Er wordt geoefend voor de dag van morgen. Prinsjesdag. Inmiddels is het een traditie geworden dat oefenen. Schoolklassen worden op getrommeld om zo veel mogelijk lawaai te maken. Alarmpistolen en rookbommen worden afgevuurd om het schrik effect bij mens en paard te oefenen. Op alles zijn ze voorbereid. Alles moet volgens een protocol. Het is de moeite waard om het eens mee te maken. Goed voorbereid gaan alle medewerkers Prinsjesdag tegemoet. Van organisator tot en met publiek. Ook dit jaar zijn er meer veiligheidsmaatregelen. Jammer dat het moet maar toch. De Gouden Koets, die koningin Wilhelmina in 1898 van de Amsterdamse bevolking op 7 september kreeg en sinds 1903 altijd gebruikt werd tijdens Prinsjesdag, is er niet bij. De koets is van hout gemaakt en helemaal met bladgoud bekleed. Hij moet worden gerenoveerd. Dat gaat wel een paar jaar duren.

En dan is het zover. Prinsjesdag. Dit jaar is het weer de Glazenkoets die voor 1903 ook vaak gebruikt werd en nu ook het Koningspaar door de straten van Den Haag rijdt. Een vrije dag voor de schoolkinderen in Den Haag. De naam Prinsjesdag stamt al vanaf 1748 toen stadhouder Prins Willem V regeerde. Zijn verjaardag op 8 maart werd toen Prinsjesdag genoemd. Veel later, vanaf het begin van ons Koninkrijk in 1815, wordt het de opening van het werkjaar van de Staten-Generaal zo genoemd. En vind plaats in de Ridderzaal. Eerst was dat op de eerste maandag in november, later werd het oktober. De Kamerleden hadden dan meer tijd om de rijksbegroting te behandelen voor het einde van het jaar. Om nog meer tijd te hebben werd de datum nog verder naar voren geschoven, naar een maandag in September. Omdat er veel Kamerleden ver van Den Haag woonden en het vervoer toen nog per koets of boot ging, moesten zij al op zondag van huis om op tijd te komen. Er waren Kamerleden die het niet goed vonden om op zondag, de dag van De Heer (God) te reizen. Dan werk je niet, zo vonden zij. Daarom is het dinsdag geworden.

Ja ik weet het, sommigen van jullie vragen zich af of dit nog wel zo moet. Maar zeg nou zelf; het heeft ook wel wat. -De kleding van de leden van het koningshuis. Ze weten dat ze bekeken worden. Nog vijf jaar moeten we wachten. Dan is Amalia achttienjaar en mag ze ook mee.  En Prinses Beatrix zwaaiend naar haar kinderen.

-De moeite die de dames Kamerleden en dames gasten doen om met de meest mooie creaties aan hoeden de Ridderzaal in te wandelen. Wist je dat Erica Terptra dit in 1977, toen zij als lid was van de Tweede Kamer, er mee begonnen is. Ze vond het zonder hoedjes er saai, zo zei ze later.  De Kamerleden die, om de traditie van het koffertje dat sinds 1947 de inhoud van de begroting heeft, in ere te houden. Afgekeken van de Engelsen. Wel heeft het in de loop van de jaren in plaats van een donker nu een licht uiterlijk. Maar nog steeds met hetzelfde opschrift “Derde Dinsdag in September”. Koning Willem-Alexander leest de door de ministers en staatssecretarissen gemaakt troonrede voor. Hierin staan dingen die in Nederland en in de Wereld het afgelopen jaar het belangrijkste waren.  Ook leest hij de plannen van de regering voor het komende jaar voor. Na het ‘Leve de Koning’ wordt 3x hoera geroepen. Dit was niet altijd zo. In 1897 was dit een spontane actie van een van de aanwezigen en nu gebeurt het al jaren. En dan barst het los. Iedereen heeft er wel wat over te zeggen. Zeker is; als het er niet meer zou zijn, Prinsjesdag met alles erop en eraan, dan zouden we het missen. Dat we het nog hebben maakt van ons unieke Hollanders.

 

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen