Bijzonder Russische Koorsymfonie “Klokken”Valborgkoor en Cantus Alba Ruthenica Minsk (Belarus)

Foto: Ede.nieuws.nl

Na gezamenlijke oefendagen van beide koren in het Akoesticum, wordt in een bijzonder samenwerkingsproject het mirakel zang-spel Perezwony (“Klokken”) op vrijdag 22 september 2017 uitgevoerd.

Het is een grootse en zelden uitgevoerde compositie van de Russische componist Valery Gavrilin (1939-1999). Het stuk wordt afwisselend gedirigeerd door de 2 dirigenten Árpád Schermann en Galina Tsmyg

In veelkleurige sferen, wordt het levensverhaal bezongen van een rover, die de armen beschermt! Voorbijkomen de jeugd, het gemoedelijke dorpsleven, maar ook het verlaten van de moeder, de passie en de strijd tussen goed en kwaad. Het levenslot van deze enkeling staat symbool voor het levensverhaal van de Russische mens i.c. Russische volk.

Door het gehele stuk klinken klokken – volgens oude Russische traditie, – zowel gespeeld op de buisklokken als gezongen, door de verschillende stemmen in het koor. Als de rover gestorven is klinkt het ontroerende “Matka reka” (Moeder rivier), die de zielen als lichtjes naar de eeuwigheid draagt. Daarna gaat de levensweg weer verder.

Het Valborgkoor (25 jaar !), een in Zeist gevestigd, landelijk gemengd koor, koos ervoor het stuk zoveel mogelijk vanuit de Russische sfeer en koorklank uit te voeren door samen te werken met het Cantus koor uit Minsk.

Omdat het werk zelden wordt uitgevoerd, is het een kans dit in Ede, in de bijzondere concertruimte van het Akoesticum, te komen beluisteren.

We hopen u te mogen begroeten!

Voor meer informatie: www.valborgkoor.nl

Bestellen e-tickets: www.valborgkoor.nl/concertagenda.htm

Vrijdag 22 september 2017, 20.00 uur
Ede, Akoesticum
Nieuwe Kazernelaan 2 – D 42, 6711 JC Ede (Gld))

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden