Burgemeester René Verhulst sluit per direct twee drugspanden aan de Goorsteeg

Foto: ASmedia

EDE- Vandaag, 19 februari, heeft burgemeester René Verhulst twee loodsen aan de Goorsteeg in Lunteren per direct gesloten.

Hij heeft dit gedaan omdat in de panden een grote hoeveelheid softdrug is aangetroffen en er materialen aanwezig waren voor het produceren van synthetische harddrugs. De burgemeester heeft dit besluit genomen op grond van de Opiumwet. De handel in harddrugs en de productie van chemische stoffen is levensgevaarlijk en strafbaar. De sluiting betekent dat de komende zes maanden niemand de panden mag betreden. Ook de eigenaar niet.

Burgemeester Verhulst: “Ik heb de loodsen zojuist direct gesloten. Er zijn pallets vol gevaarlijke stoffen afgevoerd. Wij willen deze praktijken natuurlijk niet in onze gemeente, al weten we dat we ermee te maken hebben. Daarom ben ik blij dat deze locatie in Lunteren nu is opgerold.”

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waarbij de onder- en bovenwereld worden vermengd, zogenaamde ondermijning, is een van de speerpunten op het gebied van veiligheid van de burgemeester van Ede. Het produceren en handelen in drugs is een voorbeeld van georganiseerde criminaliteit. Burgemeester René Verhulst: “Bij de productie van drugs is de kans op explosie van chemische stoffen zeer groot. Dit is ook nog eens een risico voor de leefomgeving in de buurt. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de gevaren hiervan. Maar ook dat men de risico’s kent die je loopt als je meewerkt aan criminaliteit. Denk vooraf goed na aan wie je een leegstaande schuur of loods verhuurd.”

Bewust maken

De gemeente Ede roept haar inwoners op te voorkomen dat zij zelf onbedoeld meewerken aan criminele activiteiten en ook criminele activiteiten die zij zien te melden. Ondermijnende criminaliteit komt namelijk overal voor en kan iedereen raken. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: wietplantages in schuren waardoor brand ontstaat, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, intimiderende criminelen die op zoek zijn naar een leegstaande schuur voor hun praktijken. Burgemeester Verhulst: ”ondermijning speelt zich af onder onze ogen. Het gaat erom wat je wilt zien, wat je kunt zien, wat je kunt doen. Daarmee is ondermijning een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Niet alleen van politie, justitie en of mij, als burgemeester. Maar ook van alle inwoners”.

Geurkaarten

Het produceren van synthetische drugs brengt een bijzondere geur met zich mee, die, als je het eenmaal geroken hebt, heel herkenbaar is. Binnenkort zal de gemeente geurkaarten verspreiden in de buurt van de Goorsteeg, zodat omwonenden kunnen helpen bij het herkennen van deze specifieke geur. Hiermee hoopt de gemeente mensen bewuster te maken en te stimuleren om eerder tot melden over te gaan. Melden kan altijd anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen