Binnenkort een boete van 109 euro in Ede als de hond niet is aangelijnd in de natuur

Foto: Chris Ouboter

EDE – Gemeente Ede gaat strenger handhaven op hondeneigenaren die hun viervoeter laten loslopen in natuurgebieden waar het niet mag. De boete is 109 euro als je door de boswachter gezien wordt.

Wethouder Jan Pieter van de Schans zegt: ”We zien dat in deze coronaperiode meer bezoekers in de bossen aan het wandelen zijn, en de druk op natuurgebieden toeneemt. Er zijn steeds meer mensen die hun hond uitlaten in de beschermde gebieden. Met je hond wandelen is prima, maar wel aan de lijn. Er zijn ouderen die vinden het onprettig om zo maar een loslopende hond tegen te komen tijdens een wandeling. Bij de schaapskooien nemen de problemen met niet-aangelijnde honden toe. ‘Loslopende honden en loslopende schapen, dat is geen goede combinatie.’ De wethouder ziet ook dat er meer en meer wilde dieren worden aangevallen door honden.”

Van de Schans benadrukt dat de controles op de naleving van de regels, niet meteen een lik-op-stukbeleid wordt. “We gaan de komende tijd meer aandacht geven aan wat wel mag en wat niet mag en we zullen na verloop van tijd nadrukkelijk gaan handhaven.” De gemeente gaat daarom ook kaarten verspreiden van de hondenlosloopgebieden.

Verder blijft wel de vraag bestaan of een hond die goed onder controle is door zijn baas, de hond moet gaan aanlijnen. Er zijn honden die absoluut geen lijn nodig hebben, omdat ze via een training goed zijn opgevoed. Het zou de training van deze viervoeters af kunnen breken. Maar die discussie is voor de baasjes en de boswachter.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen