Gemeente Ede is vandaag begonnen met bekalken Ginkel

Vandaag 3 november is de gemeente Ede begonnen om het bosgebied van de Noord-Ginkel en een deel van de heide op de Zuid-Ginkel te gaan bekalken. In tien werkdagen strooit een helikopter de kalk uit boven 385 hectare bos- en natuurgebied. Op het kaartje hieronder is te zien welke gebieden precies bekalkt worden.

Dit doet de gemeente Ede om de verzuring van de bodem tegen te gaan. Houdt er rekening mee dat delen van het gebied tijdens het bekalken afgesloten zijn.

Het gaat niet goed met de natuur

Door milieuvervuiling wordt de bodem zuur en voedingsstoffen zoals kalk verdwijnen. De bodem is uit balans. Dit heeft ernstige gevolgen voor zowel planten als dieren. Dieren hebben kalk nodig voor de opbouw van hun botten. Zonder de kalk zakken vogels bijvoorbeeld door hun pootjes en gaan dood. Ook planten en bomen kunnen beter groeien als er voldoende kalk in de bodem aanwezig is. De kalk die de helikopter uitstrooit bestaat uit fijngemalen schelpen. Die schelpen komen uit dode schelpenbanken diep in de Noordzee. We gebruiken alleen schelpenbanken die niet meer van nut zijn voor ander leven in de zee.

Planning

Het bekalken vindt juist plaats in het najaar van 2020. Met de planning wordt rekening gehouden met het broedseizoen, de bronst van edelherten en de herfstvakantie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen