Weggestuurde wethouder Ede vroeg ambtenaren naar baan voor haar vriend

Foto: Ede.nieuws.nl

EDE – Oud- wethouder Willemien Vreugdenhil heeft bij drie hoge ambtenaren van de gemeente Ede voorgesteld of haar partner – die bij dezelfde gemeente werkte – een andere baan kon krijgen. Dat blijkt uit WhatsApp-gesprekken die inzake openbaarheid van bestuur in de media terecht zijn gekomen

De ex-wethouder moest in mei dit jaar opstappen omdat er een verstrengeling van belangen zou zijn met de carrière van haar partner. Nu er meer duidelijk is worden, zijn er wél zeker vragen door haar gesteld binnen de gemeenteorganisatie of er mogelijkheden tot verbetering voor haar partner waren. Vreugdenhil vroeg aandacht voor de baan van haar partner nadat er een functie vrijkwam als afdelingshoofd P&O, de afdeling waar haar vriend werkte. Ze had het idee dat haar vriend “gepasseerd” werd vanwege hun wethouder-ambtenaar-liefdesrelatie.

Deskundigen verschillen van mening

John Bijl integriteit-expert van het Periklesinstituut, dat onder meer gemeenteraden traint in het verbeteren van het politieke proces, vindt het volledig terecht dat Vreugdenhil weg moest.

‘Integriteitskaart te snel getrokken’

“Ik vind het veel te zwaar dat ze hiervoor heeft moeten opstappen”, zegt hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries, die ook mensen ondersteunt die van integriteitsschending worden beschuldigd. “De integriteitskaart is te snel getrokken. Als ze haar partner had benoemd tot directeur van de afdeling, dan had ze zeker weg gemoeten. Maar hier is het alleen een verzoek om een probleem op te lossen.”

Vreugdenhil zelf stelde eerder tegenover Omroep Gelderland dat het niet haar bedoeling was om een baantje te regelen voor haar partner. Ze wilde hem vanwege de blijkbaar voor anderen belastende verhouding, buiten de organisatie van de gemeente Ede laten werken. “Het was niet handig maar ik heb vanuit de goede intenties gehandeld. En daar blijf ik bij”, stelt ze nu.

Bron Omroep Gelderland

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden