Wie een kapvergunning aanvraagt krijgt te maken met het Bomenfonds

Foto: Ede.nieuws.nl

De gemeente Ede krijgt per 1 juni een Bomenfonds. Dat houdt in dat bij elke boom die gekapt wordt, er een nieuwe wordt geplant. Op dinsdag 26 mei heeft het college hierover een besluit genomen.

Het Bomenfonds geldt voor kapvergunning-plichtige bomen die niet gecompenseerd kunnen worden. De waarde van elke te kappen boom wordt van tevoren berekend. Wie een kapvergunning aanvraagt, moet dan ook de waarde van de boom betalen aan het Bomenfonds. Zo is de verantwoordelijke voor de kap tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor de nieuwe boom.

Waarom?

Ede is een groene gemeente en dat moet zo blijven. Binnen projecten is het echter niet altijd mogelijk om bomen te compenseren. Daarom wordt het Bomenfonds ingesteld. Het gemeentelijk Bomenfonds biedt de mogelijkheid om bomen die niet gecompenseerd kunnen worden als ‘geld op de bank te zetten’. Daardoor bestaat de mogelijkheid om de financiële middelen van de bomen op een later moment in te zetten voor de aanplant van bomen op een andere locatie. Het bedrag dat moet worden gestort is afhankelijk van de stamomtrek.

Voor wie?

Het Bomenfonds is van op toepassing op alle kapvergunning-plichtige bomen. Dit zijn zowel de gemeentelijke als ook de bomen op particuliere gronden.
Meer informatie hierover binnenkort op www.ede.nl/kapvergunning.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen