Aanpak aardgasvrij wonen in de maak

Foto: Ede.nieuws.nl

In Ede, net als in de rest van Nederland, gebruiken we uiterlijk in 2050 geen aardgas meer voor het verwarmen van onze woningen en gebouwen. Om dit voor elkaar te krijgen werkt gemeente Ede aan een plan van aanpak. Dat moet in 2021 klaar zijn.

Aanpak

Het plan van aanpak geldt in eerste instantie voor de periode tot en met 2030. In het plan staat hoeveel woningen en andere gebouwen tot die periode geïsoleerd en/of aardgasvrij kunnen worden gemaakt. Ook wordt aangegeven welke wijken of buurten op welk moment aan de beurt zijn en op welke manier het aardgas kan worden vervangen. Daarvoor worden zogeheten ‘wijkuitvoeringsplannen’ gemaakt.

Gezamenlijk

Elke woningbezitter en gebouweigenaar krijgt te maken met aardgasvrij wonen. Daarom gaat de gemeente hen in de komende periode nog meer betrekken, zodat er in 2021 een gezamenlijk en gedragen aanpak ligt. Op dit moment communiceert de gemeente al via www.ede-natuurlijk.nl en biedt via deze site ondersteuning, faciliteiten en advies op maat aan, bijvoorbeeld via het Energieloket. Ook zijn op diverse plaatsen initiatieven van inwoners ontstaan die zich met aardgasvrij wonen bezig houden.

Spelers

Bij het opstellen worden ook belangrijke spelers zoals netbeheerders, de woningcorporatie, het warmtebedrijf en de energie coöperatie betrokken en wordt de ‘denktank Ede energieneutraal’ geconsulteerd.

Uitgangspunten

In de voorbereiding naar het plan van aanpak is gekeken welke uitgangspunten gehanteerd moeten worden. Meest belangrijke daarbij is dat energie besparen is altijd nodig en zinvol is. Hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we moeten opwekken en betalen. Betaalbaarheid is ander uitgangspunt, voor iedereen. Ook in het landelijke Klimaatakkoord wordt hiernaar gestreefd. De gemeente kijkt met belangstelling naar het Rijk voor een precieze definitie daarvan en instrumenten daarbij. Verder gaat het om zo min mogelijk overlast. Dit kan door in te zetten op ‘koppelkansen’, waardoor  de straat bijvoorbeeld maar één keer open hoeft.

Proef

In de wijken Bloemenbuurt en Zeeheldenbuurt gaat de gemeente alvast van start met een proef om met de inwoners samen te werken aan het aardgasvrij maken van de woningen. Deze wijken zijn het meest geschikt voor zo’n proef omdat daar al verschillende werkzaamheden gepland staan, zoals groot onderhoud en het vervangen van de riolering.

Meer weten

Op www.ede-natuurlijk.nl is meer informatie te vinden. Met tips en advies over isoleren, van het aardgas afgaan, samen energie opwekken, een buurtinitiatief beginnen enzovoorts.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen